Категорія
Новини
Дата

Уряд погодив залучення «Нафтогазом» до €300 млн кредиту від ЄБРР. Кошти підуть на закупівлю газу

Кабінет Міністрів погодив рішення щодо залучення НАК «Нафтогаз України» кредиту від Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) у розмірі до €300 млн. Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль у Telegram.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Погоджено рішення щодо залучення НАК «Нафтогаз України» кредиту від Європейського банку реконструкції та розвитку у розмірі до €300 млн. Строк дії кредитної лінії – до 25 березня 2024 року», – написав Шмигаль.
  • Залучені кошти буде спрямовано на закупівлю природного газу, щоб задовольнити потреби українських споживачів в енергоресурсах.
  • Також Кабмін затвердив розпорядження, яке передбачає продовження дії процентної ставки у розмірі 12% річних за кредитним договором від 5 червня 2009 року, укладеним між НАК «Нафтогаз України» та АТ «Ощадбанк». Це дозволить зменшити фінансове навантаження на «Нафтогаз» під час сплати процентів за цим договором у сумі більш як 45,4 млн грн, пояснив Шмигаль.

Контекст

«Нафтогаз» потребує майже 220 млрд грн, аби забезпечити газом наступний опалювальний сезон, ідеться в матеріалах, оприлюднених 16 травня на засіданні парламентського комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг.

Для проходження наступного опалювального сезону «Нафтогаз» планує імпортувати 2,7 млрд кубометрів газу та ще 1,8 млрд кубометрів закупити на внутрішньому ринку.

Головна причина браку коштів цього року – різниця між вартістю імпортного газу й тарифами для українських споживачів, пояснював Вітренко під час засідання парламентського комітету. «Нафтогаз» імпортує газ по $1100–1200 за 1000 кубометрів, а має продавати його по $200–250, сказав Вітренко.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні