Категорія
Новини
Дата

Уряд схвалив залучення гранту від США в розмірі $6 млрд

Кабінет Міністрів затвердив залучення гранту від Сполучених Штатів у розмірі $6 млрд, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду. Кошти спрямують на соціальні програми, освіту та медицину.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Сьогодні уряд схвалить рішення про залучення гранту від Сполучених Штатів у розмірі $6 млрд. Це кошти, які ми так само спрямуємо на соціальні програми, освіту, медицину», – сказав голова уряду під час засідання 10 лютого.
  • Шмигаль зазначив, що відповідний грант надійде через Фонд донорів, який адмініструють Міжнародний банк реконструкції та розвитку і Міжнародна асоціація розвитку. Також через цей фонд буде надано грант у розмірі $165 млн від низки європейських країн. 
  • Від початку цього року міжнародні партнери вже надали Україні $4,2 млрд. Загалом, за словами Шмигаля, для фінансування дефіциту бюджету Україні потрібно цьогоріч $38 млрд.

Контекст

У січні міжнародні резерви України зросли на 5% і перевищили $29,9 млрд, свідчать дані Національного банку. Це сталося завдяки надходженням від міжнародних партнерів, що компенсували чистий продаж валюти Нацбанком для покриття різниці між попитом і пропозицією на ринку. На валютні рахунки уряду в НБУ надійшло $4,3 млрд. Із них $3,3 млрд – від ЄС, $1 млрд – від СIF (через трастовий фонд Світового банку), $71,6 млн – від розміщення валютних облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП).

Уряд України виплатив за обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті $65 млн. 

Україна отримає від ЄС перший мільярд євро в межах плану «Швидкого відновлення», сказала на пресконференції за підсумками саміту Україна – ЄС президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн 3 лютого. Енергетика, житло, розмінування, критична соціальна інфраструктура та допомога приватному бізнесу – пʼять пріоритетів екстреного відновлення України у 2023 році, на яке планується залучити $17 млрд.

За даними уряду, підтверджені Світовим банком потреби у фінансуванні відновлення України у червні минулого року становили $350 млрд, наразі їх оцінено у $600–700 млрд. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні