«Усуне конкурента». Британський регулятор надав попередній висновок щодо угоди Adobe та Figma на $20 млрд /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

«Усуне конкурента». Британський регулятор надав попередній висновок щодо угоди Adobe та Figma на $20 млрд

Getty Images

Запропоноване розробником Photoshop та домінуючим гравцем ринку ПЗ для креативної індустрії Adobe злиття з конкурентом Figma за $20 млрд завдасть шкоди конкуренції в галузі програмного забезпечення для дизайну продуктів, оскільки обʼєднає дві основні компанії в цьому секторі, повідомив антимонопольний регулятор Великої Британії (СМА).

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Регулятор попередньо вважає, що угода Adobe з покупки Figma, швидше за все, завдасть шкоди інноваціям у програмному забезпеченні, що використовується переважною більшістю цифрових дизайнерів Великої Британії.
  • CMA встановило, що угода усуне конкуренцію між цими двома ключовими конкурентами на наступних трьох ринках програмного забезпечення: дизайн продукту, редагування зображень та ілюстрації.
  • У регуляторі наголосили, що Adobe та Figma – два провідні світові постачальники програмного забезпечення для веб-дизайнерів, і розслідування показало, що вони є близькими конкурентами.
  • Таким чином, запропонована угода може вплинути на індустрію цифрового дизайну Великої Британії «за рахунок скорочення вибору, інновацій та розробки нових конкурентоспроможних продуктів».
  • Регулятор вважає, що угода усуне Figma як конкурента, який інакше продовжував би розвивати свої можливості в галузі редагування зображень та ілюстрацій, тим самим стимулюючи розробку продуктів Adobe.
  • В результаті угоди конкуренцію буде програно, і це «завдасть шкоди дизайнерам та креативним агентствам, які могли б використовувати ці нові інструменти або покладатися на майбутні оновлення».
  • Сьогоднішнє рішення СМА є попереднім, орган планує провести консультації щодо цих висновків, перш ніж ухвалити остаточне рішення.

Контекст

Figma заснували у 2012 році американські підприємці Ділан Філд та Еван Уоллес. Сервіс дозволяє проєктувати дизайн інтерфейсів у браузері багатьом користувачам в режимі реального часу. Серед клієнтів компанії дизайнери з Airbnb, Twitter, Google, Netflix та Microsoft. Ключові інвестори – імениті фонди Кремнієвої долини Kleiner Perkins, Index Ventures та Greylock Partners.

Цього місяця у ЄС опублікували заяву із запереченнями проти угоди після поглибленого розслідування. Антимонопольні органи Брюсселя були стурбовані тим, що злиття може значно знизити конкуренцію на світових ринках у сфері поставок інтерактивних інструментів для проектування продуктів.

Як британські, так і європейські регулюючі органи стверджують, що Figma має потенціал стати майбутнім конкурентом Adobe.

Регулюючі органи США ще не оголосили про будь-які рішення щодо придбання.

У Adobe заявила, що угода «принесе значну вигоду клієнтам». Там додали, що вивчають висновки та «відновлять взаємодію з CMA за фактами та суттю справи», пише Financial Times

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні