Категорія
Новини
Дата

Велика Британія, Франція і Німеччина закликали ООН розслідувати використання Росією іранських безпілотників

Велика Британія, Франція та Німеччина у пʼятницю, 21 жовтня, закликали ООН провести розслідування щодо звинувачень Росії у використанні іранських дронів для нападу на Україну. Адже йдеться про порушення резолюції Ради Безпеки ООН, пише Reuters.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У листі, підписаному їхніми представниками в ООН і наданому агентству, країни підтримали заклик України до такого розслідування, стверджуючи, що використання безпілотників порушило резолюцію Ради Безпеки ООН (РБ ООН) 2231, яка схвалює ядерну угоду з Іраном 2015 року.
  • Україна заявляє, що Росія використала ударні безпілотники Shahed-136 іранського виробництва.
  • «Ми б вітали розслідування групою Секретаріату ООН, відповідальною за моніторинг виконання резолюції 2231 РБ ООН, і готові підтримати роботу Секретаріату з проведення технічного та неупередженого розслідування», – заявили три країни в листі.
  • Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш двічі на рік традиційно в червні та грудні звітує перед Радою Безпеки про виконання резолюції 2015 року. Будь-яку оцінку безпілотників в Україні, найпевніше, буде включено до цього звіту.

Контекст

Тегеран заперечує постачання безпілотників Москві, а Росія заперечує, що її сили використовували іранські безпілотники для нападу на Україну. Проте, за інформацією ЗМІ, Іран уже пообіцяв надати Росії ракети «земля-земля» на додачу до більшої кількості дронів-камікадзе. Озброєння надійде наприкінці місяця.

Раніше МЗС України закликало Іран припинити військову допомогу РФ. 18 жовтня голова МЗС Дмитро Кулеба вніс президенту Володимиру Зеленському подання про розрив дипломатичних відносин з Іраном.

США, Велика Британія та Франція порушили питання про передачу Іраном безпілотників Росії на засіданні Ради Безпеки ООН у середу. Водночас Росія вже заявила, що «перегляне співпрацю» з генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррешем, якщо він направить експертів в Україну для перевірки безпілотників, які, за словами західних держав, були зроблені в Ірані та використовувалися Москвою на порушення Резолюції ООН.

Україна цього тижня запросила експертів ООН для огляду деяких збитих безпілотників. Водночас Іран і Росія стверджують, що Гутерреш не має мандата на відправлення експертів в Україну для перевірки безпілотників.

Ціна збиття безпілотників-камікадзе, які атакують міста України, значно перевищує суми, які Росія платить за закупівлю та запуск дешевої технології іранського виробництва. Відбиття атак коштувало Україні понад $28 млн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні