Категорія
Новини
Дата

Верховна Рада дозволила громадам легально фінансувати Сили оборони

1 хв читання

Верховна Рада 18 червня ухвалила в другому читанні та в цілому законопроєкт №9559-д, який дозволяє місцевим радам фінансувати підрозділи Сил оборони. Про це повідомив один з авторів ініціативи, народний депутат від фракції «Голос» Роман Лозинський. 

Зараз в Україні є проблема з тим, щоб законодавство дозволяло громадам повноцінно й без ризиків допомагати ЗСУ.

Деталі

  • Після набрання чинності законом місцеві ради зможуть легально закуповувати дрони, аптечки, пікапи, запчастини до автомобілів і все те, що можна придбати на запит від військових частин, зазначив Лозинський.
  • Крім того, за погодженням із Міноборони, місцеві ради, наприклад у прифронтових чи прикордонних зонах, зможуть фінансувати створення фортифікацій та інших захисних споруд.
  • Цей закон також повертає можливість проведення дистанційних засідань колегіальних органів місцевого самоврядування та врегульовує окремі кадрові питання на період воєнного стану.

Контекст

Чинне законодавство не передбачає чіткого механізму підтримки з місцевих бюджетів ЗСУ в умовах дії воєнного стану. Це може призвести до неоднозначного трактування законодавства контролюючими органами щодо нецільового використання відповідних коштів, заявляли автори законопроєкту.

Через відсутність законодавчих норм купівля муніципалітетами необхідного для військових підрозділів, надання їм допомоги в різній формі призводять до реєстрації кримінальних проваджень щодо посадових осіб місцевого самоврядування, що паралізує роботу в громаді та зменшує допомогу військовим.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні