Категорія
Новини
Дата

Верховна Рада погодила кандидатуру Андрія Костіна на пост генпрокурора

Верховна Рада підтримала призначення народного депутата від фракції «Слуга народу» Андрія Костіна генеральним прокурором України. Про це повідомила речниця «Слуги народу» Юлія Палійчук. Тепер указ про призначення має підписати президент.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Кандидатуру Костіна підтримали 299 народних депутатів. «Слуга народу» віддала 220 голосів, «Європейська солідарність» – 0, «Батьківщина» – 2, «Платформа за життя та мир» – 15, «За майбутнє» – 14, «Голос» – 3, «Довіра» – 18, «Відновлення України» – 14, позафракційні – 13, повідомив нардеп Ярослав Железняк.
  • За його словами, під кінець обговорення кандидатури Костіна, у залі був присутній президент Володимир Зеленський. «Не виступав, просто подивився голосування та пішов», – додав Железняк. 

Контекст

17 липня своїм указом президент відсторонив від посади генеральну прокурорку Ірину Венедіктову. Вона відсторонена відповідно до частини другої статті 11 Закону «Про правовий режим воєнного стану», йдеться у документі. Ця норма надає президенту право у період дії воєнного стану «прийняти рішення про відсторонення від займаної посади посадової особи, призначення на посаду та звільнення з посади якої віднесено до його повноважень, та покладення на відповідний період виконання обов’язків на іншу особу».

Верховна Рада 19 липня підтримала подання президента та дала згоду на звільнення Венедіктової з посади генпрокурора.

Напередодні президент вніс до Верховної Ради подання про призначення Андрія Костіна генеральним прокурором

Андрій Костін – юрист, народний депутат, член фракції «Слуга народу», голова комітету Верховної Ради з питань правової політики.

Раніше Костін претендував на посаду керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, проте його віднесли до кандидатів із сумнівною репутацією.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні