Категорія
Новини
Дата

Virgin Galactic запустила свій перший повністю комерційний рейс у космос

Компанія британського мільярдера Річарда Бренсона Virgin Galactic запустила свій перший повністю комерційний рейс космічного літака VSS Unity. Трансляцію запуску вона показала на YouTube.

Ключові факти

  • VSS Unity – багаторазовий пілотований орбітальний літак для екіпажу з двох пілотів та чотирьох пасажирів. Його запуск відбувся не з ракети, а з носія – літака VMS Eve.
  • Місія Galactic 01 стартувала з космодрому Spaceport America в Нью-Мексико 29 червня близько 18:00 за Києвом. Політ триватиме 90 хвилин.
  • У складі місії – американський пілот Майк Масуччі, полковник ВПС Італії Вальтер Вілладеї, італійський інженер Панталеоні Карлуччі, фізик та лікар лейтенант Анджело Ландольфі, італійський пілот Нікола Печілле, американський інструктор Колін Беннетт. Учасників польоту компанія анонсувала 26 червня.
  • Ціни на рейс Virgin Galactic становлять близько $450 000. Для того щоб придбати квиток, спочатку потрібно внести $150 000 депозиту, свідчать дані на сайті компанії.

Контекст

Річард Бренсон заснував Virgin Galactic у 2004 році з метою надання пасажирам послуги суборбітального космічного туризму. Розробку супроводжували кілька невдач. Зокрема, в 2007 році вибухнув двигун, унаслідок чого загинули три співробітники. Також у 2014 році сталася аварія корабля, внаслідок чого загинув пілот.

У липні 2021 року Бренсон здійснив перший туристичний суборбітальний політ на кораблі VSS Unity своєї компанії.

Навесні 2022 року Virgin Galactic перенесла сьогоднішній політ на початок 2023 року, а в січні 2023 року – на червень.

31 березня 2023 року інша аерокосмічна компанія Virgin Orbit Бренсона припинила операції та звільнила майже всю команду, бо не знайшла фінансування для бізнесу.

Якщо політ 29 червня мине вдало, Virgin Galactic робитиме комерційні рейси щомісяця. Другий комерційний політ Galactic 02 вже запланований на початок серпня.

Конкурент Virgin Galactic, приватна космічна компанія Blue Origin мільярдера Джеффа Безоса, планує відправити у 2024 році в космос жіночий екіпаж на чолі з його дівчиною Лорен Санчес, пише CBS News. Наразі Blue Origin успішно запустила шість суборбітальних місій з екіпажем на кораблі New Shepard. Останній був в серпні 2022 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні