Категорія
Новини
Дата

Виробництво чипів у Кореї впало найбільше з часів глобальної фінансової кризи

2 хв читання

Виробництво напівпровідників у Південній Кореї в листопаді впало найбільше з часів світової фінансової кризи 2009 року, пише Bloomberg. Це позначилося на промисловому виробництві країни та вказало на подальше охолодження закордонного попиту на технологічні компоненти у міру уповільнення світової економіки.

Ключові факти

  • Згідно з статистичними даними, виробництво чипів скорочується четвертий місяць поспіль, впавши на 15% порівняно з минулим роком, що стало найбільшим падінням з 2009 року. Загальне промислове виробництво скоротилося на 3,7% порівняно з минулим роком, що стало найбільшим падінням від початку пандемії.
  • Падіння активності говорить про послаблення темпів відновлення в країні, що тісно повʼязана зі світовою економікою. Економічне зростання в Кореї вже перебуває під тиском падіння експорту та підвищення відсоткових ставок усередині країни, а похмурі перспективи за кордоном лише посилюють занепокоєння.
  • Останні дані про випуск продукції показали, що виробництво мікросхем також знизилося на 11% порівняно з попереднім місяцем, тоді як запаси напівпровідників зросли на 20% порівняно з листопадом минулого року, збільшившись з 12,9% попереднього місяця.
  • Значне збільшення складських запасів з жовтня минулого року наголошує на глобальному надлишку чипів памʼяті, виробництво яких займає лідируючі позиції в Кореї. Виробники чипів переглядають свої інвестиційні плани, готуючись до падіння попиту своєї продукції як у країні, так і за її межами.

Контекст

Надлишок пропозиції означає різкий поворот від глобального дефіциту чипів протягом двох років підвищеного попиту. Апетит споживачів до електроніки послабився на тлі зростання відсоткових ставок, падіння фондового ринку та побоювань рецесії. 

Запаси чипів зростають, відображаючи те, що відбувається в економіці в цілому, де роздрібні торговці застрягли з товарами на своїх полицях, а виробники низки товарів, які мають високий попит на початку пандемії, тепер стикаються з перенасиченням.

Виробник компʼютерів та принтерів HP Inc. заявив, що звільнить майже 10% своєї робочої сили через різке падіння попиту на персональні компʼютери, яке, як очікується, триватиме і наступного року. Тепер споживачі змінюють свої звички купівлі, відмовляючись від товарів, оскільки вони поєднують побоювання з приводу інфляції та економіки.

Найбільший виробник мікросхем памʼяті в США Micron Technology Inc. оголосив про низку заходів щодо скорочення видатків, зокрема про скорочення робочої сили на 10%, спрямованих на те, щоб пережити швидке падіння доходів.

У Xiaomi три топменеджери, зокрема президент Ван Сян, мають піти у відставку, оскільки найбільший китайський виробник смартфонів бореться з падінням продажів та прибутку. Лу Вейбінг, який приєднався до компанії три роки тому, щоб очолити суббренд Redmi, змінить Вана на посаді президента.

Тайванський виробник мікросхем TSMC у жовтні скоротив свій річний інвестиційний бюджет на 2022 рік як мінімум на 10% і обережніше, ніж зазвичай, висловився щодо майбутнього попиту. Водночас TSMC веде переговори з ключовими постачальниками про створення свого першого потенційного європейського заводу в німецькому місті Дрезден, а також розпочав масове виробництво своїх передових мікросхем на півдні Тайваню.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні