Категорія
Новини
Дата

Фонд «Повернись живим» придбав та доставив в Україну комплекс Bayraktar з трьох БПЛА за $16,5 млн

Комплекс Bayraktar TB2, який складається з трьох літальних апаратів, наземної станції, комплекту обладнання і декількох десятків засобів ураження доставили в Україну, йдеться на офіційній Facebook-сторінці фонду.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Вартість комплексу – $16,5 млн. Він складається з трьох літальних апаратів, системи повітряного звʼязку, наземної станції, комплекту обладнання, системи розпізнавання і декількох десятків засобів ураження.
  • «Подібні угоди вимагають тиші аж до моменту їхньої реалізації», – каже голова «Повернись живим» Тарас Чмут. Тому фонд не розголошував факт перемовин і купівлі Bayraktar аж до завершення всіх юридичних процедур.
  • Покупка стала можливою, завдяки тому що фонд у березні цього року отримав дозвіл на імпорт товарів військового призначення, зокрема озброєння.
  • «Це значно посилить потужність підзрозділів розвідки і спеціального призначення», – каже начальник ГУР МОУ Кирило Буданов.
з особистого архіву

Тарас Чмут і БПЛА Bayraktar Фото з особистого архіву

Контекст

22 червня Сергій Притула вирішив відзначити свій день народження запуском нового збору коштів у межах проєкту «Народний Байрактар». Запуск ініціативи він анонсував у відеозверненні, яке поширив у соцмережах. З бюджету фонду на проєкт було виділено 60 млн грн. Лише за добу було зібрано 366 млн грн.

24 червня Притула повідомив, що завершив збір коштів на Bayraktar TB2. Фонду вдалося зібрати за три дні 600 млн грн – на чотири борти. Пізніше виробник БПЛА Baykar відмовився від оплати, заявивши, що надасть три апарати українцям безкоштовно.

Раніше литовський журналіст Андрюс Тапінас також запустив кампанію зі збирання коштів на придбання безпілотника Bayraktar для України. Лише за три з половиною дні жителі Литви зібрали цільові €5 млн на БПЛА. Загалом вдалося зібрати €5,9 млн. Виробник ударних безпілотників, компанія Baykar, заявила, що подарує Литві Bayraktar TB2, який вона планувала купити для ЗСУ. Зібрані кошти підуть на закупівлю ракет для безпілотника, гуманітарну допомогу тощо.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні