Категорія
Новини
Дата

Збанкрутілій криптобіржі FTX не вистачає $9,5 млрд для виплат клієнтам

Збанкрутіла біржа FTX відчуває величезний дефіцит криптовалюти та готівки для виплати клієнтам на суму $9,5 млрд, пише Business Insider з посиланням на юристів біржі.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Ключові факти

  • Наразі нові керівники FTX виявили активи на суму $2,2 млрд у гаманцях компанії, з яких лише $694 млн переведені в готівку без труднощів, оскільки були в найбільш ліквідних валютах, таких як фіат, стейблкоїни, біткоїн або ефіріум.
  • Юристи також виявили дебіторську заборгованість клієнтів на суму $385 млн і суттєві претензії до компанії Бенкмана-Фріда Alameda Research. За їхніми словами, FTX позичила Alameda $9,3 млрд.
  • Активи біржі суттєво перемішані, а бухгалтерські книги та звіти неповні або їх зовсім немає, заявив новий гендиректор біржі Джон Рей.
  • У FTX US також є дефіцит на суму $191 млн із $335 млн вимог клієнтів і $283 млн вимог до виплати для повʼязаних сторін.

Контекст

FTX подала заяву про банкрутство, а Бенкман-Фрід пішов із посади гендиректора криптобіржі 11 листопада 2022 року, коли його компанії не вдалося забезпечити собі порятунок після сильного тижневого дефіциту ліквідності. FTX переказала того ж дня мільярди доларів клієнтських коштів компанії Alameda Research, що також належала засновнику біржі.

13 грудня Сема Бенкмана-Фріда заарештували на Багамах. Американські регулятори звинуватили його в реалізації багаторічної схеми обману інвесторів. Комісія з цінних паперів і бірж повідомила, що Бенкман-Фрід ошукав інвесторів на більш як $1,8 млрд. Засновника FTX екстрадували до США, де він постане перед судом. 

Технічний директор FTX Гері Ван та голова Alameda Research Керолайн Еллісон визнали провину в шахрайстві та виявили готовність співпрацювати зі слідством.

Засновник FTX не визнав себе винним за вісьмома пунктами звинувачення. Він звільнений під заставу $250 млн. Процес у справі Бенкмана-Фріда розпочнеться у жовтні 2023 року.

У січні юристи з питань банкрутства заявили, що повернули ліквідні активи на суму $5,5 млрд від FTX.

Наприкінці лютого Бенкману-Фріду висунули чотири додаткові звинувачення. Загалом їх вже 12.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні