Категорія
Новини
Дата

Зеленський – Росії: Поверніться на довоєнні позиції і спробуємо вирішити питання Донбасу

Президент Володимир Зеленський закликав Російську Федерацію вивести свої війська на позиції, на яких вони перебували до 24 лютого, щоб розпочати діалог із питання статусу Донбасу. Про це Зеленський заявив у інтервʼю російським ЗМІ 27 березня.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Максимально зменшити кількість жертв, скоротити терміни цієї війни. Вивести війська Російської Федерації на компромісні території – а це все, що було до 24 лютого, до нападу. Нехай повернуться туди», – сказав президент у відповідь на питання, як він бачить військову перемогу України.
  • Президент назвав рішення компромісним, бо розуміє, що вимоги від РФ звільнити зараз всю окуповану територію України можуть призвести до світової війни.
  • Водночас, Україна ніколи не планувала повертати військовим шляхом Крим чи окуповані території Донецької та Луганської областей. Оприлюднені Міноборони РФ «документи» про це є фейком, наголосив Зеленський.
  • Представники країн, які можуть дати Україні гарантії безпеки у разі нейтрального статусу, не підписуватимуть ніяких документів, якщо на території України стоять російські війська, додав Зеленський.
  • Президент України також налаштований скептично щодо миротворчого контингенту НАТО. Він прогнозує, що це може призвести до реалізації «замороженого конфлікту», який він не підтримує.
  • Зеленський вважає, що його особистої домовленості з президентом РФ Володимиром Путіним буде достатньо, щоби розпочати процес виведення російських військ з України.

Цитата

«Цілком це ідея Польщі – вводити в Україну миротворчі сили. Я поки що не розумію до кінця цю пропозицію. Нам не потрібен заморожений конфлікт на території нашої держави. Я це на нашій зустрічі з польськими колегами пояснив. Я знаю, що вони продовжили цю риторику», – сказав Зеленський.

Контекст

27 березня Зеленський дав інтервʼю російським ЗМІ вперше після початку війни. З президентом України зідзвонилися російські журналісти, зокрема, головний редактор «Медузи» Іван Колпаков, головний редактор телеканалу «Дождь» Тихон Дзядко, письменник та журналіст Михайло Зигар, кореспондент «Коммерсанта» Володимир Соловйов (тезка відомого російського пропагандиста).

Після інтервʼю Роскомнагляд опублікував вимогу до російських ЗМІ відмовитися від публікації інтервʼю президента Зеленського. Роскомнагляд попередив, що серед російських ЗМІ, які взяли інтервʼю у Зеленського, нібито є «іноземні ЗМІ, які виконують функції іноземного агенту».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні