Террі Клун, засновник і гендиректор CluneTech. /The Taxback Group
Категорія
Компанії
Дата

У вісім років Террі Клун продав мішки від добрив та купив собі велосипед. Тепер він власник восьми фінтех-компаній з капіталом $900 млн. Який бізнес-урок привів 51-річного підприємця до успіху

Террі Клун, засновник і гендиректор CluneTech. Фото The Taxback Group

Террі Клун був завзятим підприємцем ще з дитинства і вже тоді почав засвоювати свої перші бізнесові уроки. Сьогодні його фінтех-рішеннями користуються міжнародні банки, компанії та університети, яким він пропонує допомогу із податками, виплатою зарплат і маркетинговими кампаніями. За рік-два засновник холдингу CluneTech, до якого входить вісім компаній, може стати мільярдером.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Террі Клун започаткував свій перший бізнес у вісім років на фермі батька в Ірландії. Це був продаж мішків від добрив. Так він заробив собі на велосипед і батончики «Снікерс», які дуже любив. Тоді Клун засвоїв свій перший бізнес-урок, якому, за словами 51-річного підприємця, він завдячує своїм успіхом.

«Життя було чудовим, поки його одноліток, який натрапив на кращі мішки, вибив мене з бізнесу, — пригадує Клун. — Розумний хлопець побачив те, що роблю я, подумав, що може робити це краще, і йому це вдалося. Я був надто зайнятий поїданням батончиків, щоб це передбачити». 

У майбутньому Клун побудував кар’єру на тому, що спостерігав, чим займалися інші, і робив це краще. Це допомогло йому заснувати вісім компаній у сфері фінтеху, які надають програмне забезпечення міжнародним компаніям та університетам. ПЗ для управління податками, виплатою зарплат і маркетингу в різних країнах користуються такі клієнти, як британський багатонаціональний універсальний банк Barclays, американська транснаціональна банківська та фінансова холдингова компанія Wells Fargo і Гарвардський університет

Своїми компаніями Кнун управляє за допомогою холдингу CluneTech, який знаходиться у Кілкенні, Ірландія. Бізнесмен відмовився називати виторг чи прибутки холдингової компанії, але Forbes поговорив з аналітиками та використав публічно доступну інформацію, щоб оцінити власний капітал Клуна. Він становить приблизно $900 млн.

Більшу частину його статків складає 50-відсоткова частка у TransferMate, яка є найбільшою у складі CluneTech. Це компанія, яка допомагає найбільшим у світі банкам здійснювати міжнародні перекази, у травні 2022-го стала ірландським єдинорогом. Тоді TransferMate залучила $70 млн інвестицій від британського пенсійного фонду Railpen за оцінки вартості $1 млрд. 

Коротка візитівка CluneTech (англ.).

Клун також отримав близько $280 млн готівкою від продажу компанії Immedis, яка пропонує ПЗ для виплат заробітної плати, за $630 млн у червні. 

У планах Клуна — залучити фінансування для Sprintax, яка допомагає громадянам інших країн, які працюють і вчаться в США, сплачувати там податки. А також він йде до виходу на біржу із кількома іншими компаніями. Якщо все піде за планом, протягом року-двох Клун стане мільярдером. 

Та коли йдеться про бізнес, він наполягає, що тільки почав: «Думаю, що можу створити ще більше компаній, і не планую виходити на пенсію найближчим часом». 

Taxback і TransferMate

Клун народився у Лондоні в родині ірландців у 1972-му, але вже за рік батьки переїхали у сільський регіон Ірландії, де відкрили овечу ферму і почали також вирощувати ячмінь. У 17 років він перебрався у Дублін, щоб вивчати бізнес у Трініті-коледж. Після другого курсу поїхав працювати на завод у Німеччині. На той час це було популярним способом заробітків для ірландських студентів.

Керівниці заводу сподобалася робота Клуна і вона спитала, чи не привезе він наступного літа туди й інших студентів. Так почався його наступний бізнес: студенти платили Клуну 200 фунтів стерлінгів кожен за те, щоб влаштуватися на завод в Німеччині та щоб він знайшов їм там житло. Тоді він влаштував 120 студентів.

Наприкінці того другого літа в Німеччині постало питання податків: студенти платили близько 50% податку на доходи в країні, а Клун пообіцяв, що зробить так, щоб всі ці гроші їм повернули. Коли молодий підприємець пішов у німецьку податкову, то був абсолютно впевнений в успіху своєї операції. Але в держустанові йому сказали, що студенти не мають право на повернення податку.

Аж тут втрутилася доля: у ліфті Клуну зустрівся чоловік, який зацікавився тим, що ірландець робить у німецькій податковій. Виявилося, що він тутешній очільник відділу фінансів. Чоловік запросив його до свого кабінету і після кількох дзвінків запевнив Клуна, що він і його друзі отримають свої гроші.

Це не лише врятувало Клуна, а й дало йому ідею для бізнесу. В Ірландії він заснував компанію Taxback, яка допомагала ірландцям, що працюють за кордоном, щороку повертати сплачені в чужій країні податки.

Спершу він думав працювати бухгалтером в іншій компанії, а Taxback мала бути додатковим підробітком. Але та кількість замовлень, які посипалися на його стартап, не давали можливості займатися чимось іншим. Тому Клун звільнився з посади бухгалтера і поринув у податкові системи різних країн. Достатньо швидко він відкрив філії Taxback у Китаї, Індії та Австралії.

В 1990-х було непросто заручитися підтримкою стороннього капіталу, тому Клуну доводилося вкладати власні в бізнес гроші та сильно економити на всьому. Може це не так і погано, адже таким чином не треба було ділитися компанією і контроль над нею був у його руках. 

У Клуна було мало готівки, але повно ідей. Він розповів, що до клієнтів у Бразилії надто часто не доходили чеки, які Taxback їм надсилала — Клун гадає, що листоноша привласнював їх. 

Щоб уникнути цього, він почав використовувати банківські перекази, але вони обходилися клієнтам до $300 комісії за переказ. «Так і виникла TransferMate, — каже Клун, який заснував компанію у 2010-му. — Треба було викинути з рівняння SWIFT, бо ця міжбанківська система дуже дорого обходилася індивідуальним клієнтам». 

Террі Клун, засновник і гендиректор CluneTech, і Шинейд Фіцморіс, гендиректорка TransferMate. /facebook.com/CluneTech

Террі Клун, засновник і гендиректор CluneTech, і Шинейд Фіцморіс, гендиректорка TransferMate. Фото facebook.com/CluneTech

Великими випробування було знайти спосіб працювати у надзвичайно регульованому середовищі міжнародних переказів, в якому компаніям треба окрема ліцензія для кожної країни, а у випадку із США і для кожного штату. За словами Шинейд Фіцморіс, гендиректорки TransferMate, процес отримання ліцензій затягнувся на дев’ять років, але тепер вони є конкурентною перевагою компанії.

Immedis

За кілька років після заснування TransferMate у Клуна виникла ідея наступної компанії. «TransferMate та Taxback росли й у нас були співробітники у близько 30 країнах, а всім їм треба було нараховувати та виплачувати зарплати», — пригадує Клун. Спершу він намагався налагодити цей процес всередині компанії, а потім найняв аудиторську фірму PWC. Але виплачувати зарплати у 30 різних країнах із різними фінансовими системами було надто складно.

Так у 2016-му з’явилася Immedis, яка займається зарплатами для компаній, чиї працівники розкидані по різних країнах. Immedis, третє дітище Клуна, стала поки єдиним проєктом, який він продав. У червні американська міжнародна компанія управління персоналом UKG купила Immedis за близько $600 млн.

Хоча сім інших компаній, які входять до складу CluneTech, працюють окремо, вони часто продають щось одна одній, а іноді і працюють в одній офісній будівлі. Близько 300 людей трудиться в корпоративній штаб-квартирі CluneTech в Кілкенні разом із Клуном. А близько половини з усіх 1300 співробітників холдингу працюють з Болгарії, де Клун відкрив перший офіс за межами Ірландії у 2001-му — тоді у нього було 15 працівників.

«У кожної компанії в моїй групі власні менеджери та лідери, але часто вони працюють в тих самих сферах із тими самими клієнтами», — розповідає Клун. Новий клієнт для однієї компанії може означати новий клієнт для трьох компаній. 

Майбутнє компаній Клуна

Клун вважає, що у його молодших фірм є потенціал приносити багато грошей:

  1. Benamic. Допомагає управляти міжнародним маркетинговими кампаніями.
  2. Visa First. Сервіс, який допомагає отримати візи.
  3. Sprintax. Допомагає іноземним студентам в США подавати податкові декларації в США.

Найбільші надії Клун покладає саме на Sprintax, яка народилася під час пандемії. Близько третини іноземних студентів США, а це приблизно 415 000, використовують ПЗ від Sprintax. 

Але Клун вважає, що найбільша можливість для компанії — це корпоративний сектор, в якому працює багато закордонних спеціалістів. «Наше ПЗ дуже корисне для людей, які трудяться в чужих країнах і не знають тамтешніх особливостей податкових систем, — каже Клун. — Тому у компанії величезний потенціал до масштабування». 

Наступний крок для його компаній — це вихід на біржу або продаж. «Ми створюємо наші бізнеси так, щоб довести їх до стадії виходу на біржу. А якщо з’явиться хтось, хто запропонує викупити ту чи іншу мою компанію, я радо готовий розглянути і такі пропозиції», — зазначає Клун.

Він додає: «Бути восьмирічним підприємцем і досягти успіху з одним бізнесом — це величезне досягнення. Трохи складніше досягти успіху знову, але найскладніше — це втримати його». 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні