Террі Клун, засновник і гендиректор CluneTech. /The Taxback Group
Категорія
Компанії
Дата

У вісім років Террі Клун продав мішки від добрив та купив собі велосипед. Тепер він власник восьми фінтех-компаній з капіталом $900 млн. Який бізнес-урок привів 51-річного підприємця до успіху

6 хв читання

Террі Клун, засновник і гендиректор CluneTech. Фото The Taxback Group

Террі Клун був завзятим підприємцем ще з дитинства і вже тоді почав засвоювати свої перші бізнесові уроки. Сьогодні його фінтех-рішеннями користуються міжнародні банки, компанії та університети, яким він пропонує допомогу із податками, виплатою зарплат і маркетинговими кампаніями. За рік-два засновник холдингу CluneTech, до якого входить вісім компаній, може стати мільярдером.

Террі Клун започаткував свій перший бізнес у вісім років на фермі батька в Ірландії. Це був продаж мішків від добрив. Так він заробив собі на велосипед і батончики «Снікерс», які дуже любив. Тоді Клун засвоїв свій перший бізнес-урок, якому, за словами 51-річного підприємця, він завдячує своїм успіхом.

«Життя було чудовим, поки його одноліток, який натрапив на кращі мішки, вибив мене з бізнесу, — пригадує Клун. — Розумний хлопець побачив те, що роблю я, подумав, що може робити це краще, і йому це вдалося. Я був надто зайнятий поїданням батончиків, щоб це передбачити». 

У майбутньому Клун побудував кар’єру на тому, що спостерігав, чим займалися інші, і робив це краще. Це допомогло йому заснувати вісім компаній у сфері фінтеху, які надають програмне забезпечення міжнародним компаніям та університетам. ПЗ для управління податками, виплатою зарплат і маркетингу в різних країнах користуються такі клієнти, як британський багатонаціональний універсальний банк Barclays, американська транснаціональна банківська та фінансова холдингова компанія Wells Fargo і Гарвардський університет

Своїми компаніями Кнун управляє за допомогою холдингу CluneTech, який знаходиться у Кілкенні, Ірландія. Бізнесмен відмовився називати виторг чи прибутки холдингової компанії, але Forbes поговорив з аналітиками та використав публічно доступну інформацію, щоб оцінити власний капітал Клуна. Він становить приблизно $900 млн.

Більшу частину його статків складає 50-відсоткова частка у TransferMate, яка є найбільшою у складі CluneTech. Це компанія, яка допомагає найбільшим у світі банкам здійснювати міжнародні перекази, у травні 2022-го стала ірландським єдинорогом. Тоді TransferMate залучила $70 млн інвестицій від британського пенсійного фонду Railpen за оцінки вартості $1 млрд. 

Коротка візитівка CluneTech (англ.).

Клун також отримав близько $280 млн готівкою від продажу компанії Immedis, яка пропонує ПЗ для виплат заробітної плати, за $630 млн у червні. 

У планах Клуна — залучити фінансування для Sprintax, яка допомагає громадянам інших країн, які працюють і вчаться в США, сплачувати там податки. А також він йде до виходу на біржу із кількома іншими компаніями. Якщо все піде за планом, протягом року-двох Клун стане мільярдером. 

Та коли йдеться про бізнес, він наполягає, що тільки почав: «Думаю, що можу створити ще більше компаній, і не планую виходити на пенсію найближчим часом». 

Taxback і TransferMate

Клун народився у Лондоні в родині ірландців у 1972-му, але вже за рік батьки переїхали у сільський регіон Ірландії, де відкрили овечу ферму і почали також вирощувати ячмінь. У 17 років він перебрався у Дублін, щоб вивчати бізнес у Трініті-коледж. Після другого курсу поїхав працювати на завод у Німеччині. На той час це було популярним способом заробітків для ірландських студентів.

Керівниці заводу сподобалася робота Клуна і вона спитала, чи не привезе він наступного літа туди й інших студентів. Так почався його наступний бізнес: студенти платили Клуну 200 фунтів стерлінгів кожен за те, щоб влаштуватися на завод в Німеччині та щоб він знайшов їм там житло. Тоді він влаштував 120 студентів.

Наприкінці того другого літа в Німеччині постало питання податків: студенти платили близько 50% податку на доходи в країні, а Клун пообіцяв, що зробить так, щоб всі ці гроші їм повернули. Коли молодий підприємець пішов у німецьку податкову, то був абсолютно впевнений в успіху своєї операції. Але в держустанові йому сказали, що студенти не мають право на повернення податку.

Аж тут втрутилася доля: у ліфті Клуну зустрівся чоловік, який зацікавився тим, що ірландець робить у німецькій податковій. Виявилося, що він тутешній очільник відділу фінансів. Чоловік запросив його до свого кабінету і після кількох дзвінків запевнив Клуна, що він і його друзі отримають свої гроші.

Це не лише врятувало Клуна, а й дало йому ідею для бізнесу. В Ірландії він заснував компанію Taxback, яка допомагала ірландцям, що працюють за кордоном, щороку повертати сплачені в чужій країні податки.

Спершу він думав працювати бухгалтером в іншій компанії, а Taxback мала бути додатковим підробітком. Але та кількість замовлень, які посипалися на його стартап, не давали можливості займатися чимось іншим. Тому Клун звільнився з посади бухгалтера і поринув у податкові системи різних країн. Достатньо швидко він відкрив філії Taxback у Китаї, Індії та Австралії.

В 1990-х було непросто заручитися підтримкою стороннього капіталу, тому Клуну доводилося вкладати власні в бізнес гроші та сильно економити на всьому. Може це не так і погано, адже таким чином не треба було ділитися компанією і контроль над нею був у його руках. 

У Клуна було мало готівки, але повно ідей. Він розповів, що до клієнтів у Бразилії надто часто не доходили чеки, які Taxback їм надсилала — Клун гадає, що листоноша привласнював їх. 

Щоб уникнути цього, він почав використовувати банківські перекази, але вони обходилися клієнтам до $300 комісії за переказ. «Так і виникла TransferMate, — каже Клун, який заснував компанію у 2010-му. — Треба було викинути з рівняння SWIFT, бо ця міжбанківська система дуже дорого обходилася індивідуальним клієнтам». 

Террі Клун, засновник і гендиректор CluneTech, і Шинейд Фіцморіс, гендиректорка TransferMate. /facebook.com/CluneTech

Террі Клун, засновник і гендиректор CluneTech, і Шинейд Фіцморіс, гендиректорка TransferMate. Фото facebook.com/CluneTech

Великими випробування було знайти спосіб працювати у надзвичайно регульованому середовищі міжнародних переказів, в якому компаніям треба окрема ліцензія для кожної країни, а у випадку із США і для кожного штату. За словами Шинейд Фіцморіс, гендиректорки TransferMate, процес отримання ліцензій затягнувся на дев’ять років, але тепер вони є конкурентною перевагою компанії.

Immedis

За кілька років після заснування TransferMate у Клуна виникла ідея наступної компанії. «TransferMate та Taxback росли й у нас були співробітники у близько 30 країнах, а всім їм треба було нараховувати та виплачувати зарплати», — пригадує Клун. Спершу він намагався налагодити цей процес всередині компанії, а потім найняв аудиторську фірму PWC. Але виплачувати зарплати у 30 різних країнах із різними фінансовими системами було надто складно.

Так у 2016-му з’явилася Immedis, яка займається зарплатами для компаній, чиї працівники розкидані по різних країнах. Immedis, третє дітище Клуна, стала поки єдиним проєктом, який він продав. У червні американська міжнародна компанія управління персоналом UKG купила Immedis за близько $600 млн.

Хоча сім інших компаній, які входять до складу CluneTech, працюють окремо, вони часто продають щось одна одній, а іноді і працюють в одній офісній будівлі. Близько 300 людей трудиться в корпоративній штаб-квартирі CluneTech в Кілкенні разом із Клуном. А близько половини з усіх 1300 співробітників холдингу працюють з Болгарії, де Клун відкрив перший офіс за межами Ірландії у 2001-му — тоді у нього було 15 працівників.

«У кожної компанії в моїй групі власні менеджери та лідери, але часто вони працюють в тих самих сферах із тими самими клієнтами», — розповідає Клун. Новий клієнт для однієї компанії може означати новий клієнт для трьох компаній. 

Майбутнє компаній Клуна

Клун вважає, що у його молодших фірм є потенціал приносити багато грошей:

  1. Benamic. Допомагає управляти міжнародним маркетинговими кампаніями.
  2. Visa First. Сервіс, який допомагає отримати візи.
  3. Sprintax. Допомагає іноземним студентам в США подавати податкові декларації в США.

Найбільші надії Клун покладає саме на Sprintax, яка народилася під час пандемії. Близько третини іноземних студентів США, а це приблизно 415 000, використовують ПЗ від Sprintax. 

Але Клун вважає, що найбільша можливість для компанії — це корпоративний сектор, в якому працює багато закордонних спеціалістів. «Наше ПЗ дуже корисне для людей, які трудяться в чужих країнах і не знають тамтешніх особливостей податкових систем, — каже Клун. — Тому у компанії величезний потенціал до масштабування». 

Наступний крок для його компаній — це вихід на біржу або продаж. «Ми створюємо наші бізнеси так, щоб довести їх до стадії виходу на біржу. А якщо з’явиться хтось, хто запропонує викупити ту чи іншу мою компанію, я радо готовий розглянути і такі пропозиції», — зазначає Клун.

Він додає: «Бути восьмирічним підприємцем і досягти успіху з одним бізнесом — це величезне досягнення. Трохи складніше досягти успіху знову, але найскладніше — це втримати його». 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні