Категорія
Гроші
Дата

Stripe, Chime та Ripple. Десятка найдорожчих фінтех-компаній США 2023. Рейтинг Forbes

Патрік Коллісон, співзасновник і генеральний директор Stripe, платіжного гіганта, який залишається найдорожчою приватною фінтех-компанією США. /Getty Images, Shutterstock, колаж Анна Наконечна

Патрік Коллісон, співзасновник і генеральний директор Stripe, платіжного гіганта, який залишається найдорожчою приватною фінтех-компанією США. Фото Getty Images, Shutterstock, колаж Анна Наконечна

Зменшення майже вдвічі вартості платіжного сервісу Stripe – до $50 млрд – не завадило йому залишитися найдорожчою компанією в індустрії фінтеху. Klarna, торішній номер два, взагалі не потрапила до рейтингу Forbes цього року. Номер три – криптобіржа FTX не просто випала з нього, а оголосила про банкрутство, а її засновника звинувачують у шахрайстві 

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Коли ваша фінтех-компанія останнього разу залучала інвестиції? Виявляється, це один із ключових факторів у нашому щорічному рейтингу десяти «найдорожчих» приватних фінтех-компаній, який цього року повинен виходити із дисклеймером.

Акції публічних компаній фінтех-галузі впали на 60% з моменту їхньої пікової вартості у 2021-му, тому найбільші приватні компанії цієї сфери дуже переоцінені, якщо тільки вони не залучали інвестиції останнім часом.

Як, наприклад, техкомпанія, що розробляє рішення для прийому та обробки електронних платежів, Stripe. Успішний бізнес, вартість якого впала на 47% – з $95 млрд два роки тому до $50 млрд сьогодні. Та компанія все одно утримує звання найдорожчої приватної компанії у сфері фінтеху.

Раунд фінансування у липні 2022-го змінив усе для Klarna, яка пропонує послугу «купуй зараз, плати пізніше». У минулорічному рейтингу вона була на другому місці з вартістю $46 млрд, а от після залучення інвестицій її оцінка обвалилася на 85% – до $6,7 млрд. Через це до цьогорічної десятки вона не потрапила.

Підсумок: наша десятка створюється на основі оцінки під час останнього раунду залучення інвестицій. Всі цьогорічні компанії, окрім Stripe, востаннє оцінювалися понад рік тому. Якби ці компанії вирішили залучити фінансування сьогодні, ймовірно їхні оцінки суттєво урізали б. 

Наприклад, OpenSea, яка востаннє збирала гроші у грудні 2021-го за оцінки $13,3 млрд. Тоді NF-токени були гарячою темою і OpenSea була провідним маркетплейсом для NF-токенів. Тепер вона більше не лідер сектору, а бульбашка NF-токенів луснула.

Щомісячні транзакції OpenSea обвалилися з $4,81 млрд у січні 2022-го до $191 млн минулого місяця.

Падіння вартості твоєї компанії важко прийняти, але ті, хто наважився на раунд інвестицій, все ще живі й працюють. Що не можна сказати про минулорічний номер три – криптобіржу FTX. Банкрутство та звинувачення у шахрайстві забезпечили їх місце у бізнесовій залі ганьби поруч із Enron та інвестиційною компанією Берні Медоффа.

Компанії нашого списку, як і багато інших, вдалися до агресивного скорочення витрат здебільшого за рахунок зменшення штату працівників.

Необанк Chime, який за рік піднявся з четвертого на друге місце, скоротив 12% працівників у листопаді 2022-го.

Stripe, Chime та Ripple. Десятка найдорожчих фінтех-компаній США 2023. Рейтинг Forbes /Фото 1

Stripe того ж місяця скоротила штат на 14%. Компанія стверджує, що залучені $6,5 млрд у березні підуть на забезпечення ліквідності співробітникам і сплату повʼязаних із цим податків, а не на поточні бізнесоперації.

Plaid, Brex, Bolt, Blockchain.com, OpenSea і GoodLeap теж вдалися до скорочень персоналу з початку 2022-го.

Через те, що фінансування та оцінки пішли донизу, про появу нових єдинорогів майже не доводиться говорити.

За перший квартал цього року зʼявився лише один фінтех-єдиноріг, за даними CB Insights, у той час як у першому кварталі 2022-го їх «народилося» 31.

Загальні інвестиції у фінтех по світу за перший квартал цього року становили $15 млрд, а за рік до цього – $28 млрд. 40% від $15 млрд пішли Stripe.

На місце Klarna і FTX цього року прийшли Bolt (№9, $11 млрд) і Alchemy (№10, $10,2 млрд). Оцінка обох новачків не змінилася порівняно з минулим роком, але поріг для потрапляння до рейтингу цього року опустився відносно мнулорічних $12 млрд.

Через проблеми фінтех-сфери учасники цьогорічного рейтингу майже не змінилися порівняно з минулорічним. Ніхто з учасників попереднього рейтингу не вийшов на біржу й жодна нова компанія не приголомшила світ залученням величезних інвестицій, які б допомогли їй потрапити у рейтинг цього року.

Stripe, яку всі чекали побачити на біржі до того, як ринок пішов на спад, вирішила натомість дозволити співробітникам продавати їхні акції на приватному ринку – це й стало причиною залучення $6,5 млрд.

Десятка найдорожчих приватних фінтех-компаній США 2023 року

1. Stripe: $50 млрд

Останній раунд інвестицій: березень 2023-го.

Співзасновники: брати-ірландці Патрик, 34, і Джон, 23, Коллісони. Хлопці продали свій перший стартап Auctomatic, який займався управлінням платежами для аукціонів, за $5 млн у 2008-му. 

Getty Images

Співзасновники: брати-ірландці Патрик, 34, і Джон, 23, Коллісони. Хлопці продали свій перший стартап Auctomatic, який займався управлінням платежами для аукціонів, за $5 млн у 2008-му. Фото Getty Images

13-річна Stripe обробляє платежі для онлайн-бізнесів. Компанія виграла від буму е-комерції під час пандемії, завдяки чому досягла оцінки у $95 млрд у березні 2021-го.

У березні цього року її переоцінили до $50 млрд.

У 2022-му компанія обробила транзакцій на $817 млрд для своїх клієнтів, серед яких OpenAI, Microsoft і Ford.

2. Chime: $25 млрд

Останній раунд інвестицій: серпень 2021-го.

Співзасновники: гендиректор Кріс Брітт, 50, який раніше працював у Green Dot і Visa; головний технічний директор Раян Кінґ, 46.

Getty Images

Гендиректор Кріс Брітт, 50, який раніше працював у Green Dot і Visa Фото Getty Images

Chime здобула популярність, пропонуючи безкоштовні чекові рахунки без комісії за овердрафт і готівкові «плюшки» для користувачів.

Сьогодні Chime – найбільший цифровий банк США.

За деякими повідомленнями, компанія збиралася виходити на біржу у 2021-му, але поки не склалося.

Згідно з Apptopia, у 2022-му застосунок цифрового банку завантажили 13,8 млн разів, а у 2021-му 13,2 млн.

Загалом інвестиції компанії становлять $2,3 млрд, а серед інвесторів є Sequoia Capital і Menlo Ventures.

3. Ripple: $15 млрд

Останнє залучення з публічною оцінкою вартості: січень 2022-го, приватний викуп акцій.

Співзасновники: виконавчий голова Кріс Ларсен, 63; Джед Маккалеб, 50; Артур Брітто, гендиректор; Бред Ґарлінґгауз, 50, колишній президент AOL.

Ціль каліфорнійської Ripple – надавати корпоративним клієнтам інструменти для інтеграції криптовалюти у наявні операції. Вона обіцяє налаштувати міжнародні платежі, миттєві платежі та допомогти управляти криптоактивами.

Платформа для ліквідності, яку пропонує компанія, створена для налагодження звʼязку бізнесів із різними гравцями ринку криптовалюти.

Комісія з цінних паперів і бірж подала до суду на Ripple, звинувачуючи компанію у тому, що продаж її токену, XRP, є неліцензованою пропозицією цінних паперів.

Зауваження: згідно з Pitchbook, Ripple залучала інвестиції у січні 2023-го, але оцінку вартості компанії не було оголошено.

4. Blockchain.com: $14 млрд

Останній раунд інвестицій: березень 2022-го.

Співзасновники: гендиректор Пітер Сміт, 33, один із ранніх біткоїнових ентузіастів; віцеголова Ніколас Кері.

Getty Images

Гендиректор Пітер Сміт, 33, один із ранніх біткоїнових ентузіастів Фото Getty Images

Британська Blockchain.com – це криптобіржа, дата-хаб і провайдер одного з найпопулярніших криптогаманців.

У березні компанія перетворила свій гаманець на застосунок Blockchain.com, який дає клієнтам доступ до їхніх кастодіальних біржових рахунків і некастодіальних криптогаманців у одному місці.

Гаманець Blockchain.com доступний 25 мовами і надає підтримку клієнтам у понад 200 країнах.

5. Plaid: $13,4 млрд

Останній раунд інвестицій: квітень 2021-го.

Співзасновники: гендиректор Зак Перрет, 35, і колишній технічний директор Вільям Гокі, 33.

Plaid допомагає з обміном фінансових даних користувачів між банківськими рахунками та застосунками фінансових послуг.

Мережа компанії включає 12 000 банків, кредитних спілок і фінансових установ, а Venmo і Robinhood є клієнтами Plaid.

У 2022-му компанія запустила оновлення для боротьби з шахрайством і Instant Payouts on Transfer (миттєві виплати після переказу), сервіс, який дозволяє бізнесам миттєво робити виплати за кредитами, страховками й переказувати зарплати працівникам.

Загалом вона залучила $735 млн від Altimeter Capital, Silverlake і Index Ventures.

6. OpenSea: $13,3 млрд

Останній раунд інвестицій: грудень 2021-го.

Співзасновники: гендиректор Девін Фінзер, 32, і головний технологічний директор Алекс Аталлах, 31.

OpenSea – це одноранговий маркетплейс для NF-токенів та унікальних колекційних цифрових речей. OpenSea дає змогу користувачам створювати, купувати й продавати NF-токени, що створені на основі різних блокчейнів. У січні 2022-го оцінка компанії у $13,3 млрд зробила її засновників Девіна Фінзера та Алекса Аталлаха першими NFT-мільярдерами.

Того ж року виторг OpenSea склав $472 млн завдяки 2,5% комісії за транзакцію, а всього цих транзакцій виконано на $18,8 млрд. Попри поточний успіх компанії доведеться конкурувати з новими гравцями ринку, такими як Blur, яка перевершила OpenSea й стала маркетплейсом із найбільшим обсягом продажів NF-токенів.

7. Brex: $12,3 млрд

Останній раунд інвестицій: січень 2022-го.

Співзасновники: співгендиректори Енріке Дебуґрас, 27, і Педро Франческі, 26, заспустили Brex після того, як покинули Стенфорд.

Getty Images

Cпівгендиректор Енріке Дебуґрас, 27 Фото Getty Images

Стартап Brex, який обслуговує бізнес, пропонує корпоративні картки без комісій, допомагає слідкувати за витратами, сплачувати рахунки та шукати кредити для стартапів.

До того як всі депозити застрахувала Федеральна корпорація гарантування вкладів через кризу Silicon Valley Bank, Brex допоміг стартапам позичити понад $1 млрд, щоб впоратися з потенційною неспроможністю виплачувати зарплати.

Функція допомоги з управлінням готівкою допомагає клієнтам розподілити готівку між рахунками в різних банках, щоб можна було застрахувати до $6 млн на депозитах.

Минулого літа Brex оголосила про припинення співпраці з малим бізнесом, щоб зосередитися на більших компаніях і стартапах, які підтримують венчурні фонди.

8. GoodLeap: $12 млрд

Останній раунд інвестицій: жовтень 2021-го.

Співзасновники: голова та гендиректор Гаєс Барнард, 51, і головний директор із виторгу Метт Досон, 49, тривалиий час були директорами в SolarCity (тепер Tesla Energy); головний директор із ризиків Джейсон Вокер, 49, іпотечний брокер-ветеран. 

GoodLeap – це маркетплейс для енергоефективного оновлення будинків, включно зі встановленням сонячних панелей, вікон, термостатів і вентиляційних систем.

Компанія пропонує фінансові рішення на кожну покупку, щоб енергоефективність вдома стала більш доступною.

GoodLeap надала кредитів на понад $20 млрд близько 700 000 домовласників, а за рік до того це було $13 млрд 380 000 домовласників.

9. Bolt: $11 млрд

Останній раунд інвестицій: січень 2022-го.

Засновник: Раян Бреслоу, 29, пішов з посади гендиректора Bolt у січні 2022-го. Сьогодні він є гендиректором і засновником стартапу для контролю за здоровʼям Love.

Getty Images

Раян Бреслоу, 29, пішов з посади гендиректора Bolt у січні 2022-го. Сьогодні він є гендиректором і засновником стартапу здоровʼя Love. Фото Getty Images

Шестирічна Bolt пропонує продавцям систему продажів в один клік і обіцяє збільшити продажі та повернути покупців у цифровий ритейл.

Серед клієнтів компанії – Forever 21, Revolve, Casper і Fanatics.

10. Alchemy: $10,2 млрд

Останній раунд інвестицій: лютий 2022-го.

Співзасновники: Нікіл Вісванатан, 35, і Джо Ло, 33, два випускники Стенфорду, які раніше вже запускали успішний проєкт – застосунок для організації зустрічей Down to Lunch.

Getty Images

Нікіл Вісванатан, 35, співзасновник Alchemy Фото Getty Images

Alchemy – це платформа, яка допомагає розробникам створювати децентралізовані застосунки.

Компанія «зводить» розробників застосунків із наявними блокчейнами, щоб допомагати їм обмінюватися даними. Її часто називають Amazon Web Services криптосвіту, адже вона надає інфраструктуру для блокчейн-гравців, серед яких OpenSea, криптобіржа dydx чи децентралізована криптокредитна платформа Aave.

Очікується, що за рік вона опрацює криптотранзакцій на понад $150 млрд. Загальні інвестиції від Andreessen Horowitz, Lightspeed Venture Partners, Coatue та інших становлять $529 млн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні