Прослухати матеріал
Прослухати матеріал
06:38 хвилин
Державна податкова служба 3 вересня повідомила про виявлення ресторанів, кафе та барів, які декларують надто низькі виторги – до 50 000 грн на місяць. Чому ресторатори вдаються до податкових хитрощів і чи можливо вести ресторанний бізнес по-білому, якщо ви не McDonalds? (текст опублікований 27 червня)
Купуйте річну передплату на шість журналів Forbes Ukraine за ціною чотирьох номерів. Якщо ви цінуєте якість, глибину та силу реального досвіду, ця передплата саме для вас.
«У нас все чисто, але не хочемо привертати увагу податкової», – обгрунтовує потребу в анонімності власник ресторанної мережі з 15 закладів у Львові. Його бізнес працює в діапазоні 100–200 млн грн виторгу, понад 95% з нього отримує на ТОВ. Робота на загальній системі несе значно менші ризики, проте і скорочує прибуток, говорить він.
Поширеніша схема серед рестораторів – дроблення бізнесу через ФОПи, регулярно зазначає голова податкового комітету Данило Гетманцев. «Занижені в рази офіційні зарплати, окремі чеки на алкоголь та кухню», – описував він проблему галузі на своєму Telegram-каналі. За ресторанним КВЕД в Україні зареєстровано 67 639 ФОПів, юросіб – вчетверо менше, згідно з даними аналітичної платформи YC.Market.
При роботі на ТОВ дорожча і складніша бухгалтерія, щоб нараховувати ПДВ, розповідав для матеріалу Forbes інший ресторатор зі Львівщини. «Маємо шість ФОПів на три ресторани, більшість із них ведуть родичі», – казав він.
Ви знайшли помилку чи неточність?
Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.