Категорія
Інновації
Дата

Стартап з екосистеми Netpeak Group чи не вперше підняв раунд. Saldo Apps залучив до $700 000 від hi5 Ventures. Forbes дізнався деталі 

Засновник Saldo Apps Радомир Новкович /надано пресслужбою

Засновник Saldo Apps Радомир Новкович Фото надано пресслужбою

За чотири роки стартап Saldo Apps, який входить до Netpeak Group, навчився продавати американським і європейським підприємцям бізнес-послуги на понад $1 млн. Інвестиції мають допомогти зростанню виторгу до $6 млн у 2024-му. Що може стати на заваді? 

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Український стартап з екосистеми одеського IT-холдингу Netpeak Group – Saldo Apps – залучив зовнішніх інвестицій. Лід інвестором у pre-seed раунді виступив український венчурний фонд hi5 Ventures, також до фінансування долучилася група ангельських інвесторів. Поточну суму раунду засновник Радомир Новкович не розкриває, зазначаючи, що вона співставна із медіанним розміром pre-seed раунду у $460 000, за даними звіту Carta. Діапазон – від $400 000 до $700 000, повідомив Forbes на умовах анонімності співрозмовник знайомий із деталями угоди.

Новкович заснував Saldo Apps у 2019-му. За два роки компанія обʼєдналася зі стартапом ORTY Михайло Попчука. Останній вийшов із бізнесу в травні 2022-го, проєкт ORTY наразі заморожений. Нині стартап Новковича розробляє екосистему застосунків для фінансового обліку для малого бізнесу та фрілансерів. Сторони не розкривають за якою оцінкою піднятий раунд.

Saldo Apps залучив гроші через так званий safe, що не передбачає оцінки.

«У разі виторгу в $1 млн на рік оцінка буде $10–20 млн», – прогнозував для Forbes вартість Saldo Apps керуючий партнер BRISE Capital Олександр Яценко у 2021-му. Новкович повідомив Forbes, що позначки у $1 млн виторгу стартап досяг ще минулого року. Цьогорічні показники компанії він не розкриває. Новкович лише каже, що темпи зростання доходу дещо зменшилися в порівнянні з минулим роком. Причина – зміна моделі монетизації з підписної на транзакційну. 

Мультиплікатори, які Яценко наводив у 2021 році, Новкович зараз коментує стримано. «На початку 2022-го оцінки стартапів впали у 5–7 разів», – каже він. У 2023-му венчурна «зима» продовжується: глобальні венчурні інвестиції у першому кварталі 2023-го схудли на 53% у порівнянні з аналогічним періодом попереднього року, свідчать дані Crunchbase. 

У що повірили інвестори? 

Команда Saldo Apps на MWC 2023 у Барселоні. Фото надане пресслужбою

Команда Saldo Apps на MWC 2023 у Барселоні. Фото надане пресслужбою

Де гроші Saldo Apps

«Команда Saldo Apps має детальний план, як вирости від $1 млн до $10 млн виручки протягом наступних кількох років, і стратегію зростання до 2027 року», – каже генеральний партнер hi5 Ventures та інвестор pre-seed раунду Леонід Подобєдов. Додає, що вони з партнером hi5 Ventures Андрієм Криворчуком недовго вагалися й одразу запропонували очолити pre-seed раунд. 

Який вигляд Saldo Apps має у цифрах

Рік заснування: 2019.

Засновники: Радомир Новкович, Михайло Попчук (вийшов у 2022-му).

Інвестиції: до $700 000 від hi5 Ventures та інших інвесторів.

Команда: 24 особи.

Ринки: США, Австралія, Канада та Велика Британія.

Поточна кількість клієнтів: близько 50 000, 10 000 – платні.

Виторг: у 2021-му – майже $450 000, у 2022-му – $1 млн.

Інвестиції hi5 Ventures для Saldo Apps – перші зовнішні гроші. Компанії з орбіти Netpeak Group рідко залучають фінансування поза межами групи. До цього єдиний випадок за 17-річну історію групи, до якої зараз входять близько двох десятків компаній, стався девʼять років тому: Serpstat залучив $250 000 від венчурного фону Digital Future Олексія Вітченка. 

Залучені кошти Saldo Apps витратить на поліпшення продукту та побудову єдиної екосистеми. Зараз Saldo Apps має чотири додатки: Saldo Finance для обліку персональних та бізнес фінансів, Invoice Maker для виставлення рахунків в телефоні, сканер чеків Receipt Scanner та трекер пробігу авто Mileage Tracker. Також стартап має веб-версію, де обʼєднаті усі продукти.Тепер Новкович хоче все це обʼєднати в одній екосистемі. Подобєдов вважає ідею «досить непростим викликом». 

Що таке Netpeak Group

Netpeak Group – група продуктових IT-компаній, заснована Артемом Бородатюком у 2006 році. 

Зараз до неї входить близько 20 компаній і три соціальні проєкти. Серед них: агентство Netpeak, Saldo Apps, Serpstat, Ringostat, Inweb, Choice31, Tonti Laguna та інші. У групи складна корпоративна структура: у кожній компанії крім Бородатюка кілька партнерів. Загалом – понад 30 людей.

Група не розкриває фінансові показники, в інтерв'ю Forbes у серпні 2023-го Бородатюк сказав, що це декілька десятків мільйонів доларів.

Пріоритет Новковича на 2024-й – збільшення кількості юзерів. За останні 12 місяців кількість «платних» клієнтів стартапу зросла в чотири рази й досягла 50 000. Загалом застосунки Новковича завантажили 1,5 млн разів. Найприбутковіший ринок для стартапу – США, на нього припадає 78% виторгу. Ще 19% – приносять користувачі з Австралії, Канади та Великої Британії.

Україна – не цільовий ринок для Saldo Apps. Минулого року Новкович запустив для локального ринку застосунок Saldo Finance. Проте український ринок – не про заробіток. «Це більш соціальний проєкт. Менш ніж за рік ми вийшли на 4000 завантажень з України щомісяця. Це число постійно зростає, попри відсутність будь-якої реклами», – каже Новкович.

Засновник Saldo Apps Радомир Новкович. Фото надане пресслужбою

Засновник Saldo Apps Радомир Новкович. Фото надане пресслужбою

Шлях до мільйонів юзерів

У планах Saldo Apps на 2024 рік – $500 000 виторгу на місяць та фокус на маркетинг. «Гарний фаундер має ставити великі цілі. Менше з тим за 15 років жоден із проєктів з мого портфоліо ще не виконав на 100% усе, що було заплановано на ранній стадії», – коментує Подобєдов плани нових партнерів. На його думку, ризик для Saldo Apps у сповільненні економік на ключових ринках. Тому можливі деякі відхилення від плану, додав він. 

Для бажаних темпів росту стартапу доведеться залучати іноземні інвестиції, переконаний Подобєдов. Фінтех – капіталомісткий напрямок, пояснює він. 

Останній рік Подобєдов був адвайзором стартапу. «Ми почали вивчати перспективи Saldo Apps, і Радомир побачив величезний потенціал зробити набагато більшу історію з мільйонами юзерів та сотнями тисяч клієнтів», – каже генеральний партнер hi5 Ventures. 

Подобєдов розповідає, що на інвестицію його також надихнув кейс американської компанії Service Titan – платформи для управління роботи підрядників. «Там все також починалося з досить простого сервісу для сантехніків і через 10 років перетворилося на бізнес з доходом понад $100 млн на рік». 

Дисклеймер: Заголовок і кілька тверджень з цього тексту були змінені після публікації. Зокрема уточнено діапазон угоди, продуктову лінійку Saldo Apps та дату заснування.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні