Категорія
Лідерство
Дата

Найбільший виклик у 2023 році. Які плани та очікування будують українські підприємці на прийдешній рік?

Сергій Тігіпко

Співзасновник Групи «ТАС»

Здорожчання й ускладнення логістичних ланцюгів. Раніше 75% яблучного концентрату відправляли на ринок США через порти Одеси. Тепер – через Роттердам, до якого продукт доправляється вантажівками. Для нас дуже важливим є скасування експортного ПДВ і стабільність енергетики. Купуємо промислові генератори і запасаємося пальним.

Юрій Риженков

Генеральний директор «Метінвесту»

Як і у всіх українців – як швидко ми переможемо. Скільки часу знадобиться на відновлення? Як подолати проблеми в енергетиці? Ще одним викликом є можливість експортувати нашу продукцію. Сподіваюся на відновлення морського експорту продукції ГМК. Це дасть нам змогу відновити виробництво, а Україні – наростити експорт і валютний виторг на $7–8 млрд на рік, а також втримати курс гривні, збільшити податкові надходження.

Ольга Копилова

Співзасновниця та CEO мережі ресторанів «Чорноморка»

Зараз дуже цікавий етап у житті, коли хочеться робити більше, швидше, впевненіше, бо вже не лячно. Менше звертаю увагу на дрібниці та сильніше вірю у команду та людей, що мене оточують. Цілі на 2023-й? Працювати заради перемоги! Смачно смажити рибу по всьому світу, масштабуватися, створювати нові проєкти та закохувати людей в український драйв.

Віктор Іванчик

Співзасновник та СЕО агропромхолдингу «Астарта-Київ»

Перше – максимально підвищити операційну ефективність бізнесу, щоб збільшити фінансування гумпроєктів у 2023 році. Друге – на оцінку публічних компаній впливают зовнішні фактори, тому мусимо бути ще більш бездоганними з репутаційної точки зору. Третє – практично відсутній логічний зв’язок між цінами внутрішнього і зовнішнього ринків. Вихід у цій ситуації – максимальна диверсифікація.

Борис Шестопалов

Співвласник HD-group

Будемо шукати своє місце у глобальній системі формування цінностей, у глобальній системі аграрної переробки. Енергозбереження та енергоефективність віднині стануть для всіх ключовими параметрами вимірювання ефективності компанії. Це стає основою виживання. Україна за всіх її потрясінь вийде із цього конфлікту однією з найбільш енергоефективних економік світу – вважаю це однією з «перемог», яку ворог дістав у цій війні.

Ірина Горова

Співзасновниця Mozgi Entertainment, CEO Mozgi Group

Цьогорічна поява рекордної кількості нових талановитих виконавців потребує уваги. Мій фокус – об’єднання та співпраця лейблів, виконавців, менеджменту артистів і медіа; залучення іноземних партнерів та інвестицій; створення творчих хабів для експериментів. Наше завдання – відпрацювати правила гри, щоб на момент перемоги бути готовими до нової епохи шоубізнесу в Україні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні