Категорія
Життя
Дата

Одне з топових видавництв України звинуватили в зв'язках з Росією (воно заперечує). Книгарні вмить познімали з продажу книги, які продавались десятками тисяч. Як це вплине на ринок?

Топові проєкти BookChef

Серед тих, хто зняв із продажу видання BookChef, – Vivat, «Книгарня Є», Yakaboo, КСД, «Книголенд». Фото: facebook-сторінка BookChef

Наприкінці грудня мережі Vivat, «Книгарня Є», Yakaboo, КСД і «Книголенд» разом заявили про припинення продажу книг видавництва BookChef. Ці видання входять до переліку топів року, їх купували десятитисячними накладами. Що трапилось? Журналісти звинуватили BookChef у зв’язках з російським книжковим гігантом, хоч воно це спростовує. Як це змінить книжковий ринок

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Дисклеймер: видавництво BookChef отримало підтвердження від Служби безпеки України про відсутність звʼязків видавництва з Росією. Висновок надійшов у відповідь на запит депутата Романа Лозинського. «Документально підтверджені дані щодо можливих звʼязків товариства з обмеженою відповідальністю «Видавництво «Букшеф» із державою-агресором (РФ) на день опрацювання депутатського звернення відсутні», – йдеться у документі.

Наприкінці 2023 року на книжковому ринку – новий скандал. 29 грудня вийшло дослідження видання «Сенсор» та OSINT-спільноти Molfar із заголовком «Як російські видавці досі заробляють гроші в Україні». У ньому автори, зокрема, звинувачують видавництво BookChef у звʼязках із Росією.

BookChef – велике видавництво, що випускає багато хороших книг, каже директор мережі «Книголенд» Ігор Зарудко. Виторг ТОВ «Видавництво Букшеф» у 2022 році – 96 млн грн, за даними аналітичної платформи Opendatabot. Для порівняння, виторг інших топвидавництв Україна: Vivat – 87,3 млн грн, а «Видавництва Старого Лева» – 123,3 млн грн. Книгу «Тисʼяча памятних поцілунків», яка в цьогорічному українському топі з понад 35 000 проданих примірників, видали саме в BookChef.

Найпопулярніші книги 2023 року

У 2023-му продали понад 35 000 примірників книги «Тисяча пам’ятних поцілунків», яку видав BookChef

«Сенсор» і Molfar припускають наявність звʼязку між BookChef та російським гігантом книговидання – «Ексмо–АСТ». Чому вони так вважають? 

Перший аргумент – імовірний звʼязок із «Дистрибуційною Книготорговельною Компанією» (ДКК). Це – компанія-наступниця ТОВ «Ексмо–Україна», яке російське «Ексмо» відкрило в Україні у 2003-му. Після початку російської агресії у 2014-му ТОВ «Ексмо–Україна» перейменували на «ДКК». 

Співвласниця «ДКК» – пенсіонерка з Харкова Людмила Божко, якій станом на грудень 2023-го належать також торговельні марки видавництв «Форс Україна» та BookСhef, а також онлайн-магазин book24.ua, йдеться в дослідженні. Власником BookСhef є зять Божко Андрій Плєхов, а book24.ua володіє її донька Наталія Плєхова. В неї, за даними «Сенсора», є російський паспорт.

Другий аргумент – за даними Molfar, Плєхов має картку російського Сбербанку, що може свідчити про його діяльність у Росії. Також авторам розслідування вдалось знайти книжки BookСhef на російській онлайн-платформі WildBerries. 

Що відповіли BookChef? У пості на своїй Facebook-сторінці видавництво зазначає, що редакція BookChef відокремилась від видавництва «Форс» після кількох років його існування та створила ТОВ «Видавництво «Букшеф», щоб видавати українські книги для українського читача. 

«ТОВ «Видавництво «Букшеф» ніколи не купувало права в російських компаніях та не сплачувало за своє існування жодної копійки контрагентам з країни-агресора», – йдеться в пості. Там також сказано, що Плєхов не отримував дивідендів або будь-яких виплат від компанії. «Чекаємо від власника документів для перереєстрації компанії згідно наших домовленостей», – повідомило видавництво.

Як ринок відреагував на ймовірне російське коріння BookChef та скільки на цьому можуть втратити книгарні?

У розслідуванні припускають, що справжнім бенефіціаром «російських» книжкових бізнесів в Україні є Ярослав Маринович. Хто це?

Натискайте «Читати далі»

Ярослав Маринович – український підприємець. Вперше він зʼявляється в цій історії у 2003-му – тоді, за даними Molfar і «Сенсор», разом із російським «Ексмо» він заснував ТОВ «Ексмо–Україна».

Після початку російсько-української війни у 2014-му Маринович заявив про розрив звʼязків із Росією, а «Ексмо–Україна» стало «Дистрибуційною Книготорговельною Компанією». Маринович залишався її співвласником до 2016-го, йдеться в розслідуванні. Пізніше власниками стала Людмила Божко та компанія «YM Investments Ltd», директором якої до 2017 року був Маринович.   

«Імовірно, Маринович може бути справжнім бенефіціаром цих бізнесів, а оформлення компаній на підставних осіб дозволяє йому опосередковано контролювати спільні з російським «Ексмо» проєкти», – йдеться в розслідуванні. 

Маринович є співвласником мережі «Буква», він опосередковано володіє видавничою групою «КМ-Букс» через польську юрособу, а YM Investment Ltd. та ТОВ «Дистрибуційна Книготорговельна Компанія» станом на грудень 2023 року є співвласником видавництва «Країна Мрій», пишуть автори.  

У липні 2022-го в магазині «Буква» журналісти «Читомо» знайшли чимало книжок російських видавництв. Проти «КМ-Букс» у травні 2017-го було відкрито кримінальне провадження – за те, що компанія нібито реалізовувала контрафактні книги, завезені з Росії.

Реакція ринку

Перші реакції продавців книг зʼявились уже в день публікації дослідження 29 грудня. Серед тих, хто зняв із продажу видання BookChef, – Vivat, КСД, «Книголенд», «Книгарня Є», Yakaboo. Останні дві – найбільші книжкові ритейлери України. На момент публікації цього матеріалу, книги видавництва залишаються на деяких сайтах – наприклад, «Наш Формат» та Rozetka і «Епіцентр».  

«Більшість книгарень удала, що [російський слід] – новина, проте тимчасово зняли книги з продажу, – написав засновник видавництва «Лабораторія» Антон Мартинов у Facebook – Інші зрозуміли, що це їхній шанс збільшити частку на ринку, поки конкуренти відмовились». У 2020-му Мартинов писав на Liga, що «Форс» ексклюзивно представляє в Україні бренди «Эксмо» і «АСТ», які знаходились під санкціями з 2019 року рішенням Ради національної безпеки і оборони України.

«Були чутки, що BookChef – організація з кінцевими російськими бенефіціарами, – каже генеральна директорка Vivat Юлія Орлова. – Але ми довіряємо лише доказам». BookChef гарантували Vivat відсутність звʼязків із РФ, Республікою Білорусь та повʼязаними з цими країнами особами. На перевірку інформації, як це робить Molfar, у видавництва немає юридичного ресурсу, каже Орлова. 

Схема з дослідження видання «Сенсор» про видавництво BookChef

Схема з дослідження видання «Сенсор» про видавництво BookChef

Після початку великої війни мережа «Книголенд» запросила у кожного партнера інформацію про кінцевих бенефіціарів. «У BookChef нам надали лист, підкріплений підписом директора і печаткою видавництва, у якому запевнили – кінцеві бенефіціари є громадянами України», – каже Зарудко. Тоді державні реєстри були закриті для публічного користування, а зараз шансів перевірити інформацію більше, писав Зарудко під позицією мережі в Instagram.

«Наш Формат» продовжує продавати книжки КМ, BookChef та «Рідної Мови» до моменту юридично визнаного факту афілійовності цих компаній із країною-агресором, написав у Facebook власник видавництва «Наш Формат» Владислав Кириченко.

Яких втрат зазнають книгарні

Книги BookChef продаються чималими тиражами. У 2023-му сім книг із циклу «Кров і попіл» Дженніфер Л. Арментраут розійшлись накладом близько 98 000 примірників, пише «Укрінформ». За дослідженням Українського інституту книги, видання «Іди туди, де страшно. І матимеш те, про що мрієш» Джима Ловлесса, «Кров і попіл: Війна двох королев» і «Тисяча пам’ятних поцілунків» Тіллі Коул стали хітами продажів у чотирьох великих книжкових ритейлерах. Зокрема, у 2023-му продали понад 35 000 примірників «Тисячі пам’ятних поцілунків», свідчать дані «Укрінформу». 

«У них гарно підібраний асортимент», – каже Орлова.

Дохід, який книгарням Vivat приносили книги BookChef, Орлова називає «вагомим». «Залежно від міста вони завжди були десь на четвертому-шостому місці в хітах продажів, – каже генеральна директорка Vivat. – Це велика планка і сума». 

У продажах книгарні Readeat частка BookChef становить 4,6%, написав її засновник Дмитро Феліксов у Facebook. Readeat також припинив продавати книги видавництва. 

У книгарень є кілька систем співпраці з видавцями. Переважно вони виплачують гроші видавцю за проданий продукт, але з BookChef книгарні розраховувались одразу, розповів Forbes на умовах анонімності учасник книжкового ринку. 

Після викриття Спартака Суботи, який видавав себе за лікаря-психіатра, видавництво «Віхола», що друкувало його книги, викупило їх у книгарень. «Не думаю, що BookChef заплатить партнерам за свої, тому відмовитись від них в один момент усі не зможуть», – каже співрозмовник Forbes. 

Невідомою залишається доля книг BookChef. Якщо авторські права належать видавництву, жоден конкурент не може купити їх і, відповідно, видавати ці книги, каже Орлова. 

«Думаю, керівництво видавництва зробить все, щоб переконати партнерів та громадськість, що їхній бізнес не повʼязаний із країною-агресором, – каже Зарудко. – Команда видавництва, з якою ми щоденно працюємо, – патріотичні вмотивовані українці».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні