Категорія
Життя
Дата

Гід українським кіно. Forbes запитав у десяти кінопрофесіоналів про стрічки, які має побачити кожен. Ось 12 фільмів, які вони порадили

«Носоріг», «Ля Палісіада», «Стоп-Земля», «Мої думки тихі», «Памфір», «Як там Катя», «Вулкан» /колаж Forbes Ukraine

Forbes обрав 12 фільмів, які експерти радили до перегляду найчастіше. У колажі використані кадри з фільмів «Носоріг», «Ля Палісіада», «Стоп-Земля», «Мої думки тихі», «Памфір», «Як там Катя», «Вулкан» Фото колаж Forbes Ukraine

Документальний фільм «20 днів у Маріуполі» отримав «Оскар», ігрові українські стрічки завойовують закордонну публіку в прокаті та на кінофестивалях: «Довбуш» уже показали у 27 країнах, а «Ля Палісіада» стала фестивальним хітом. Forbes запитав у десяти кінопрофесіоналів, які художні фільми варто переглянути кожному

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Українські кінорежисери, продюсери та маркетинг-фахівці порадили до перегляду понад три десятки фільмів. Серед них – «Атлантида», «Клондайк», «Люксембург, Люксембург», «Земля блакитна, ніби апельсин», «Назавжди-назавжди», «Ти мене любиш?» та багато інших. Forbes обрав 12 фільмів, які експерти згадували найчастіше.

Хто радив фільми?

Натисніть «Читати більше»

  • Анна Мачух, виконавча директорка Української кіноакадемії, 
  • Антоніо Лукіч, режисер,
  • Тоня Ноябрьова, режисерка, 
  • Олексій Гладушевський, теле- та кінопродюсер, 
  • Поліна Толмачова, маркетинг-директорка ICTV, 
  • Юлія Сінькевич, продюсерка та співзасновниця Української кіноакадемії,
  • Павло Остріков, режисер, 
  • Христина Сиволап режисерка, 
  • Наріман Алієв, режисер, 
  • Анна Яценко, продюсерка.

«Мої думки тихі» 

Режисер: Антоніо Лукіч

Продюсери: Алла Біла, Дмитро Суханов

Бюджет: 9,4 млн грн

Бокс-офіс: 10 млн грн

Радять до перегляду: Анна Мачух, Тоня Ноябрьова, Олексій Гладушевський, Поліна Толмачова, Юлія Синькевич

Перший український фільм, який з’явився на HBO Europe. «Мої думки тихі» став сенсацією, переконана Анна Мачух. «Драмеді про стосунки батьків і дітей, їхні спроби порозумітися близькі кожному, – каже вона. – А те, як майстерно режисер говорить про серйозні речі через гумор, зробило стрічку хітом».  

За сюжетом, 25-річний Вадим отримав замовлення – записати звуки різних тварин. За спів рахівського крижня, який гніздиться на Закарпатті, йому пообіцяли тисячу доларів «зверху». У Рахівський район Вадим їде із мамою Галиною, яка надокучає йому розмовами та поведінкою.

В повнометражному дебюті Антоніо Лукіча одразу впізнається його стиль: іронія та абсурд поруч із темами про родину і кар’єру, каже Мачух. Наступним фільмом Лукіча став «Люксембург, Люксембург» про двох братів, які їдуть за кордон до хворого батька. «Я думав, мої перші два фільми – дилогія про сімʼю, – казав Лукіч Forbes. – Зараз, коли пишу третій сценарій, розумію: це радше трилогія про життя як незручне місце».

Мої думки тихі

«Памфір» 

Режисер: Дмитро Сухолиткий-Собчук

Продюсери: Олександра Костіна, Євгенія Яцута, Лора Бріан, Клаудія Смея, Богна Шевчик, Жанкарло Насі

Бюджет: 39,8 млн грн

Бокс-офіс: 11,7 млн грн

Радять до перегляду: Тоня Ноябрьова, Павло Остріков, Христина Сиволап, Олексій Гладушевський

«Памфір» наштовхує на роздуми, що завжди є індикатором гарного кіно», – каже Павло Остріков. Картина отримала 18 нагород і 36 номінацій, зокрема на Золоту камеру Каннського кінофестивалю.

Драма розповідає історію родини Леоніда на прізвисько «Памфір». Чоловік їздить на заробітки до Польщі, аби прогодувати родину – аж поки його не змушують згадати про минуле контрабандиста. Цей фільм створює особливу атмосферу та героїв, які ще довго живуть в уяві, каже Остріков.

Памфіра зіграв актор Олександр Яцентюк, якому заради ролі довелось набрати 17 кілограмів. Пошук героя зайняв близько півтора року – команда працювала над найменшими деталями образу, як-от хода. Тривалий час актори їздили в репетиційні експедиції в гори й жили за традиціями справжньої гуцульської родини, навіть називали один одного іменами своїх героїв, аби ще краще вжитися в ролі. 

 

Памфір

«Будинок «Слово»: Нескінчений роман»

 Режисер: Тарас Томенко

Продюсери: Юлія Чернявська, Олег Щербина, Пилип Іллєнко та Ростислав Мартинюк 

Бюджет: 60 млн грн

Бокс-офіс: –  

Радять до перегляду: Анна Мачух, Олексій Гладушевський

Стрічка вийде в кінотеатрах 9 травня 2024-го, але частина українців вже бачила її на фестивалях. «Будинок «Слово». Нескінчений роман» – драматична історія письменників доби «розстріляного відродження», заснована на реальних подіях. «Це щемлива розповідь про один з найбільших злочинів радянської влади, яка знищила цілий мистецький рух у Харкові», – каже Анна Мачух. 

У 1927 році за наказом Сталіна в Харкові звели кооперативний будинок «Слово». Туди поселили видатних українських письменників, а разом із ними – невідомого молодого автора Володимира Акімова, з появою якого починають розгортатися дивні події. «Режисер неначе заселяє глядача у фільм і пропонує особисто побачити, як і чим жили ті, кого влада боялась настільки, що вирішила знищити», – каже Мачух.  

Режисер Тарас Томенко працював над стрічкою понад 10 років. Їй передував документальний фільм Томенка «Будинок «Слово»», який вийшов у прокат вісім років тому. Ігрову стрічку Томенко вважає «найважчою артилерією, котра не залишить ворогу шансів».  

Будинок «Слово»: Нескінчений роман

«Стрімголов»

Режисер: Марина Степанська

Продюсер: Володимир Філіппов 

Бюджет: 10 млн грн

Бокс-офіс: 78 000 грн

Радять до перегляду: Антоніо Лукіч, Анна Яценко

За найкращу жіночу роль у «Стрімголов» акторка Даша Плахтій отримала «Золоту дзиґу» та приз на Міжнародному фестивалі авторського кіно в Марокко. «Саме у цьому фільмі я закохалася у Дашу Плахтій і захотіла зняти її в своєму короткометражному фільмі», – каже Анна Яценко. Плахтій також відома за головною жіночою роллю в фільмі «Довбуш».

Сюжет «Стрімголов» описує зустріч Антона та Каті. Він – талановитий музикант, який два роки навчався у Швейцарії та після лікування від алкогольної залежності повертається до Києва. Вона шукає кращого життя і планує полетіти до Німеччини. Випадково вони зустрічаються у Києві. 

«Сюжет захопив тим, що, мабуть, кожен мав такі хворобливо-красиві відносини, які неможливо і продовжувати, і закінчити», – вважає Яценко.  

Стрімголов

«Рівень чорного»

Режисер: Валентин Васянович

Продюсер: Валентин Васянович

Бюджет: $10 000

Бокс-офіс: 102 000 грн

Радять до перегляду: Христина Сиволап, Анна Яценко 

«Найбільш недооцінений фільм, – каже Анна Яценко. – Його дивився навіть Альфонсо Куарон, і йому дуже сподобалось».  

«Рівень чорного» – історія про весільного фотографа Костю, у житті якого одна за одною стаються трагічні події, зливаючись у суцільну чорну смугу, описує Христина Сиволап. Все це зрозуміло лише з подій на екрані – в кадрі герої не промовляють ні слова. У основі фільму багато особистих моментів для режисера, який колись працював фотографом для глянцевих видань, йдеться на сторінці «Довженко-Центру».

До «Рівня чорного» Валентин Васянович був більш відомим як документаліст та оператор – зокрема, фільму Мирослава Слабошпицького «Плем’я». У «Рівні чорного» Васянович – режисер, сценарист, оператор і співпродюсер.

Рівень чорного

«Носоріг»

Режисер: Олег Сенцов

Продюсери: Денис Іванов, Олег Сенцов, Даріуш Яблонський, Віолетта Камінська

Ізабела Войчік, Хайно Декерт, Тіна Бьорнер

Бюджет: 51,2 млн грн

Бокс-офіс: 3,7 млн грн

Радять до перегляду: Антоніо Лукіч, Наріман Алієв

«Жорстокий, але потужний фільм, який поки лишається недооціненим, – каже Антоніо Лукіч. – Це як «Одного раз в Америці», тільки про наш час і простір…» 

Сюжет кримінальної драми розповідає про життя бандита з 90-х на прізвисько Носоріг. Він швидко стає частиною кримінального світу, але зрештою втрачає те, що, як виявилося, цінував більше за гроші.  

Виконавець головної ролі Сергій Філімонов переміг на Міжнародному фестивалі артхаусного кіно в Батумі та на Стокгольмському міжнародному кінофестивалі в номінації «Найкращий актор». Останній визнав «Носоріг» найкращим міжнародним фільмом.   

Носоріг

«Вулкан» 

Режисер: Роман Бондарчук

Продюсер: Олена Єршова 

Бюджет: 10 млн грн

Бокс-офіс: 370 000 грн

Радять до перегляду: Наріман Алієв, Христина Сиволап, Поліна Толмачова

The Hollywood Reporter назвав «Вулкан» одним із найочікуваніших іноземних фільмів року та порівняли його з абсурдистськими роботами Девіда Лінча й Еміра Кустуріци. «Вулкан» показали десятки міжнародних фестивалів, його сценарій отримав премію Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова», а режисера стрічки Романа Бондарчука нагородили Шевченківською премією.

«Вулкан» демонструє сильні сторони українського новітнього кінематографу: переосмислення простору та часу, гострі питання причин та наслідків, вважає Поліна Толмачова. «Це видатна операторська робота, прекрасна робота зі звуком, простором, костюмами та реквізитом», – переконана вона.  

За сюжетом, перекладач в ОБСЄ Лукас переживає кризу середнього віку. У складі моніторингової місії він вирушає на кордон з Кримом та за дивних обставин опиняється в південноукраїнському місті Берислав. Лукас стикається з всесвітом, у якому життя повністю відірване від звичного укладу.

Вулкан

«Як там Катя?» 

Режисер: Крістіна Тинькевич

Продюсери: Ольга Матат, Влад Дудко

Бюджет: 11,8 млн грн

Бокс-офіс: –

Радять до перегляду: Олексій Гладушевський, Тоня Ноябрьова

«Фільм «Як там Катя?» вразив мене щирістю і неприхованим сумом за тим, що могло стати щасливим життям», – каже Олексій Гладушевський. Соціальна драма Крістіни Тинькевич розповідає про лікарку швидкої допомоги та матір-одиначку Анну, яка хоче подарувати своїй дитині краще життя, ніж у неї. Плани руйнує трагедія.

Акторська робота Анастасії Карпенко неймовірна, каже Гладушевський. На 75-му кінофестивалі у Локарно вона отримала приз за найкращу акторську гру. Карпенко також відома за роллю у серіалі «Перевізниця».  

Фільм «Як там Катя?» побачили глядачі понад 30 кінофестивалів світу. Стрічку відзначили призом кінокритиків на кінофестивалі CinEast Festival у Люксембурзі. Також Як там Катя?» отримала головний приз фестивалю Around The World in 14 Films в Берліні. 

Як там Катя?

«Ля Палісіада» 

Режисер: Філіп Сотниченко

Продюсери: Валерія Сочивець, Галина Криворчук, Сашко Чубко

Бюджет: 14 млн грн

Бокс-офіс: 1,5 млн грн

Радять до перегляду: Тоня Ноябрьова, Олексій Гладушевський

«Унікальне кіно, зроблене з великою любов’ю, – каже Тоня Ноябрьова. – І для мене воно про любов, хоча «Ля Палісіада» зовсім не про це». 

«Ля Палісіада» – це художнє осмислення того, якою могла бути остання страта в Україні, описував креативний продюсер стрічки Сашко Чубко в інтерв’ю «Шпальті». У центрі сюжету пострадянського іронічного детективу – вбивство міліціонера у середині 90-х, за лічені місяці до введення мораторію на смертну кару. Серед підозрюваних обирають одного і «вішають» злочин на нього. 

Автори називають свій фільм «антиностальгією за 90-ми». Він передає атмосферу, в яку немає бажання повертатися, йдеться на сторінці стрічки у Facebook.

На Роттердамському кінофестивалі стрічка отримала приз Міжнародної федерації кінопреси. «Ля Палісіаду» назвали найкращою повнометражною стрічкою на «Київському тижні критики» і нагородили на фестивалях у Сараєво, Вільнюсі, Турині й Варшаві.

Ля Палісіада

«Стоп-Земля»  

Режисер: Катерина Горностай

Продюсери: Віталій Шереметьєв, Віка Хоменко, Наталія Лібет

Бюджет: 25,7 млн грн

Бокс-офіс: 4 млн грн

Радять до перегляду: Павло Остріков, Христина Сиволап

«Стоп-Земля» стала фестивальним хітом після світової прем’єри на 71-му Берлінале. Стрічка отримала «Кришталевого ведмедя» від Юнацького журі конкурсної програми Generation 14plus. Фільм Горностай зібрав п’ять нагород премії «Кіноколо», Гран-прі від Одеського міжнародного кінофестивалю, 12 відзнак кінопремії «Золота дзиґа» – за найкращий фільм, монтаж і режисерську роботу зокрема.

«Досі памʼятаю перегляд «Стоп-Земля» з усіма дрібницями і відчуттями, що виникали під час сеансу, – каже Павло Остріков. – Мені подобається це кіно за атмосферу, музику і історію, яка ніби народжується тут і зараз, минаючи усі сценарні штампи».

Стрічка розповідає історію підлітків, які навчаються у київській школі та по-своєму переживають шкільну буденність. Головна героїня, 16-річна Маша, закохується в однокласника Сашу та мусить з’ясувати взаємність цих почуттів.

Стоп-Земля

«Гніздо горлиці»

Режисер: Тарас Ткаченко

Продюсери: Володимир Філіппов, Андрій Суярко, Алла Овсяннікова

Бюджет: 17,4 млн грн

Бокс-офіс: 1,4 млн грн

Радять до перегляду: Антоніо Лукіч, Юлія Сінькевич

У основі стрічки «Гніздо горлиці» – однойменний роман Василя Мельника, який у 2012-му отримав за нього премію «Коронація слова». Режисер Тарас Ткаченко запропонував екранізувати книгу, і Мельник став сценаристом фільму.

Актуальна тема та чудова акторська гра Римми Зюбіної, говорить про «Гніздо горлиці» Юлія Сінькевич. Дарина (Римма Зюбіна) їде працювати в Італію, де у неї складаються теплі стосунки з сином роботодавця. Це змушує її задуматись про вибір між чоловіком і донькою, які залишилися вдома, та новим захопленням.

Зйомки стартували у 2014-му, та згодом їх призупинили на півтора року через недофінансування. В цей час загинув виконавець однієї з головних ролей фільму Віталій Линецький – його знайшли мертвим у підземному переході. Усі сцени із ним команда залишила у фільмі, та фінал стрічки довелось змінити.

Гніздо горлиці

«Племʼя» 

Режисер: Мирослав Слабошпицький

Продюсери: Валентин Васянович, Ія Мислицька  

Бюджет: 16,3 млн грн

Бокс-офіс: 378 000 грн

Радять до перегляду: Поліна Толмачова, Юлія Сінькевич 

«Плем’я» – фільм без діалогів, субтитрів та закадрового тексту. Лише жестова мова. Це історія хлопця, що приїжджає вчитися в інтернат для глухих людей, потрапляє в угрупування під назвою «Плем’я» і закохується в дівчину. «Це фільм, який продемонстрував унікальну кіномову та увійшов до навчальних програм по світу», – каже Юлія Сінькевич.

Сценарій фільму заснований на спогадах режисера, йдеться на сайті Довженко-центру. Мирослав Слабошпицький вчився у київській школі №186, навпроти якої був розташований інтернат для дітей із вадами слуху.  

Сінькевич називає «Плем’я» одним з найбільш титулованих українських фільмів за останні 30 років. На Каннському кінофестивалі Слабошпицький здобув три нагороди «Тижня критики» з чотирьох можливих, включно з гран-прі. Стрічка вийшла в прокат у десятках країн та була представлена на понад 100 кінофестивалях світу, де отримала понад 40 нагород.  

 

Племʼя

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні