Категорія
Новини
Дата

Схема з «продажем» електронних книг. БЕБ нарахувало 1,3 млрд грн несплачених податків

У 2023 році компанії не сплатили 1,3 млрд грн ПДВ, користуючись пільгою на поширення україномовного контенту, повідомляє пресслужба БЕБ. З них – 176 млн грн податку не сплатили компанії, для яких не властива реалізація паперових, електронних книг тощо.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Найбільшу частку підприємств, що використовували пільгу під час продажу україномовного контенту, становлять ритейлери побутової техніки, продуктові супермаркети та логістичні компанії.
  • За підрахунками аналітиків БЕБ, тільки 21% компаній, що скористалися пільгою, мають відповідний основний КВЕД та займаються діяльністю, пов’язаною з розповсюдженням подібної продукції.
  • До неосновних КВЕДів належать: інформація та телекомунікації – 20%, переробна промисловість – 17%, оптова та роздрібна торгівля, ремонт автотранспортних засобів i мотоциклiв – 15%.
  • У БЕБ повідомили, що через недосконалість законодавчих норм окремі підприємства розпочали використовувати пільгу задля ухилення від сплати податків.

Контекст

Нещодавно детективи БЕБ викрили мережу магазинів побутової техніки в ухиленні від сплати понад 57 млн грн податків за допомогою неправомірного застосування цієї пільги. У фіскальних чеках касири зменшували вартість товару, який підлягає оподаткуванню, та одночасно додавали до чека електронні книги, сервіси до смартфонів, планшетів, ноутбуків тощо, зазначили в БЕБ. Оскільки вони, відповідно до Податкового кодексу України, не підлягають оподаткуванню, загальна сума чека залишалась незмінною. 

Таким чином ритейлер занижував позитивне значення різниці між сумою податкового зобов’язання та сумою податкового кредиту, яка сплачується до державного бюджету. 

Аналогічну тенденцію з осені БЕБ спостерігає в роботі ще декількох мереж магазинів. Після початку розслідування БЕБ, відповідні перевірки ритейлерів розпочала і Державна податкова служба.

Пільгу було запроваджено для стимулювання популяризації україномовного контенту. Закон України «Про внесення зміни до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування ПДВ операцій з постачання україномовних аудіокниг» було ухвалено у 2022 році.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні