Категорія
Новини
Дата

Binance з 2018 року обробила іранських транзакцій на $8 млрд, попри санкції США – Reuters

Одна з найбільших у світі криптобірж Binance продовжувала працювати з клієнтами з Ірану, незважаючи на санкції США, спрямовані на відключення цієї країни від глобальної фінансової системи. З 2018 року кількість трансакцій Binance, повʼязаних з Іраном, досягла $8 млрд, пише Reuters.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За даними американського дослідника блокчейну Chainalysis, майже всі кошти – близько $7,8 млрд – перетікали між Binance та найбільшою криптобіржею Ірану Nobitex. У останньої на сайті є вказівки, як обійти санкції.
  • Три чверті іранських коштів, які пройшли через Binance, були у маловідомій криптовалюті під назвою Tron, яка дає користувачам можливість приховувати свою особу. 
  • У минулорічному дописі в блозі Nobitex заохочував клієнтів використовувати Tron – токеном середнього рівня – для анонімної торгівлі без «загрози активам через санкції».
  • Доповнено. «Не дивлячись на те, що Binance.com не є американською компанією, ми активно блокуємо користувачів із регіонів, які потрапили під санкції, вимагаючи від усіх наших клієнтів повного проходження процедури KYC», – прокоментувала біржа статтю Reuters.
  • В компанії наголосили, що громадянам Ірану заборонено відкривати акаунт, або вести торгову активність. «Ми постійно оновлюємо процеси та технології, коли дізнаємося про нові та потенційні ризики. Ці зусилля, включаючи моніторинг транзакцій у режимі реального часу в координації із зовнішніми постачальниками, у період з червня 2021 року по листопад 2022 року експоненціально зменшили вплив Binance на пов’язані з Іраном організації» – йдеться у коментарі.

Контекст

Нові дані з’явилися на тлі розслідування Мін’юстом США можливої причетності Binance до відмивання грошей та порушення податкового законодавства, зазначає агентство.

У липні Reuters виявив, що Binance продовжує обслуговувати клієнтів в Ірані, а популярність біржі в цій країні була відома всередині компанії. Це було одне з серії розслідувань щодо проблем Binance з дотриманням фінансових нормативних вимог. 

Після того Binance заявила, що дотримується правил міжнародних санкцій щодо Ірану та блокує доступ до платформи всім, хто там знаходиться. 

Засновник біржі Чанпен Чжао написав у Twitter: «Binance забанила іранських користувачів після санкцій, сімох користувачів, які знайшли обхідний шлях, забанили пізніше».

Binance не прокоментувала нові транзакції, виявлені Reuters. У заяві прессекретар Патрік Гіллманн сказав: «Binance.com не є американською компанією, на відміну від інших платформ, яких стосуються санкції США. Однак ми вжили проактивних заходів, щоб обмежити присутність на іранському ринку», завдяки галузевим партнерам та внутрішнім інструментам.

У серпні Binance оголосила, що її клієнти більше не зможуть відкривати облікові записи та користуватися послугами біржі без ідентифікації. Але з серпня по листопад, за даними Chainalysis, Binance обробила майже $1,05 млрд угод безпосередньо з Nobitex та іншими іранськими біржами. З моменту заяви Чжао в липні Binance обробила близько 80 млн в іранських угодах.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні