Категорія
Новини
Дата

Бізнес дещо покращив оцінку митної сфери в Україні – опитування

Бізнес покращив оцінку митної сфери в Україні. Про це свідчать висновки нової хвилі опитування «Митний індекс» у 2023 році, проведеного Європейською Бізнес Асоціацією та DHL Express в Україні. Інтегральна оцінка індексу дещо зросла до 3,24 бала з пʼяти можливих та знаходиться у нейтральній площині (3,17 бала у 2022-му).

Ключові факти

  • Цьогоріч серед компонентів індексу митні експерти найгірше оцінили якість надання митних послуг та професіоналізму посадових осіб – 2,76 бала. 
  • Більшість опитаних – 56% – оцінюють якість митних сервісів задовільно, 25% вважають її низькою, а 6% – дуже низькою. Кількість респондентів, які позитивно оцінюють роботу митниці, скоротилась з 24% у 2022 році до 13% у 2023-му. 
  • Інтегральна оцінка рівня корупції на митниці становила 3,20 бала. Більшість опитаних, а саме 60% не помітили зміни рівня корупції, тоді як 15% вважають, що він дещо зменшився, а 12% – що істотно зменшився. Водночас 14% вважають, що прояви корупції на митниці посилились.
  • Найвищою традиційно є оцінка роботи системи «Єдине вікно» – 3,77 бала. Думки митних експертів розділились – по 41% оцінюють роботу системи задовільно та добре. Ще 18% дуже добре оцінюють взаємодію держорганів у рамках роботи «Єдиного вікна».
  • Найбільшими викликами при проходженні митниці, як повідомляють компанії, на сьогодні є бюрократія та додаткові перевірки, несприйняття митними органами заявленої вартості товару та її коригування, корупційний тиск, деякі питання кодифікації, труднощі у взаємодії з ветеринарною службою та Держпродспоживслужбою, страйки на кордоні, що уповільнюють рух. 
Бізнес дещо покращив оцінку митної сфери в Україні – опитування /Фото 1

Про опитування

Митний індекс проводиться Європейською Бізнес Асоціацією з 2010-го. Інтегральний показник індексу складається з трьох компонентів – оцінки рівня корупції, якості митних послуг, роботи «Єдиного вікна». Індекс вимірюється раз на рік. Позначка 3 вважається нейтральною, максимальна оцінка становить 5 балів.

Опитування проводилось за період 2023 року, у ньому взяли участь 52 митних експертів з компаній-членів Асоціації. Партнер дослідження у 2023-му – DHL Express в Україні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні