Категорія
Новини
Дата

BlackRock і Microsoft залучать $30 млрд до фонду інвестицій в ШІ-інфраструктуру

2 хв читання

Компанії BlackRock, Global Infrastructure Partners (GIP), Microsoft та держінвесткомпанія ОАЕ MGX оголосили про створення фонду для інвестицій у ШІ, зокрема, у нові центри обробки даних, йдеться у їхній спільній заяві. Компанії розраховують залучити до фонду GAIIP $30 млрд.

Потужні обчислення та генеративний ШІ зумовлюють зростаючу потребу в новій ШІ-інфраструктурі.

Новий номер Forbes Ukraine: 202 найбільші приватні компанії та 303 ефективних СЕО. Оформлюйте передзамовлення та будьте першими, хто отримає два журнали за ціною одного! 

Ключові факти

  • Фонд GAIIP створюють для інвестування в нові центри обробки даних для задоволення зростаючого попиту на обчислювальну потужність, а також в енергетичну інфраструктуру для створення нових джерел енергії для цих обʼєктів. 
  • Інвестиції в інфраструктуру будуть в основному спрямовані у Сполучені Штати, решта буде інвестована в країни-партнери.
  • Nvidia стане партнером фонду, пропонуючи свій досвід у розвитку центрів обробки даних та інфраструктури ШІ.
  • Очікується, що залучення прямих інвестицій та боргового фінансування дозволить мобілізувати до $100 млрд для інвестицій у ШІ-інфраструктуру.
  • «Капітальні витрати, необхідні для інфраструктури ШІ та нової енергії для її живлення, виходять за рамки того, що може профінансувати будь-яка окрема компанія або уряд», – сказав президент Microsoft Бред Сміт. 
  • За його словами, це фінансове партнерство не лише допоможе просунути технології, а й підвищить національну конкурентоспроможність і безпеку.

Контекст

Моделі ШІ, особливо ті, які використовуються для навчання та великомасштабної обробки даних, вимагають значної обчислювальної потужності, що призводить до більш високого споживання енергії.

Вимоги до обчислень для штучного інтелекту змусили технологічні компанії обʼєднати тисячі чипів у кластери задля досягнення необхідного обсягу обчислювальної потужності, що призвело до різкого зростання попиту на ці спеціалізовані центри обробки даних. Аналітики вважають, що енергоспоживання центрів обробки даних значно збільшиться через швидке зростання використання штучного інтелекту.

У грудні минулого року стало відомо, що Microsoft інвестує $3,2 млрд у Велику Британію протягом наступних трьох років. Британський уряд заявив, що це стане основою для майбутнього розвитку галузі ШІ. Microsoft інвестує €3,2 млрд в економіку Німеччини протягом наступних двох років, в основному в штучний інтелект. За словами президента компанії Бреда Сміта, найбільша за останні 40 років інвестиція в Німеччину має подвоїти потужність інфраструктури ШІ та центрів обробки даних у країні, а також розширити свої навчальні програми.

У лютому Сміт анонсував розширення Microsoft своєї хмарної та ШІ-інфраструктури в Іспанії, інвестувавши $2,1 млрд протягом наступних двох років. Йшлося про інвестиції в центри обробки даних у Мадриді.

У травні Microsoft оголосила, що інвестує €4 млрд у Францію до кінця 2027 року, у червні – про €6,69 млрд інвестицій у розвиток нових центрів обробки даних у північно-східному регіоні Іспанії Арагоні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд