Категорія
Новини
Дата

Давос-2023. Росії загрожують «десятиліття регресії» через санкції – голова Єврокомісії

Економіці Росії загрожують «десятиліття регресії» через санкції. Про це заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, виступаючи на Всесвітньому економічному форумі (ВЕФ) у Давосі.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Голова Єврокомісії зазначила, що через санкції, які запроваджені проти Росії за війну в Україні, російська економіка зіткнеться зі спадом, який триватиме не один рік. 
  • ЄС запровадив «найсильніші санкції за всю історію», внаслідок яких російська економіка зіткнеться з десятиліттями регресії, а її промисловість втратить будь-які сучасні критичні технології, сказала вона. 
  • За словами фон дер Ляєн, європейські країни завжди підтримуватимуть Україну. Після вторгнення РФ багато хто думав, що Україна програє за кілька днів, але український народ виявив «моральну та фізичну мужність», наголосила фон дер Ляєн. Вона додала, що злочини Росії в Україні не залишаться безкарними.

Контекст

16 грудня Євросоюз запровадив девʼятий пакет санкцій проти РФ. Він передбачає нові заходи експортного контролю та обмеження на товари і технології подвійного призначення. Також санкції торкнулися товарів і технологій, які можуть сприяти технологічному вдосконаленню російського сектору оборони та безпеки.

Санкції введено проти 168 російських компаній, повʼязаних із військово-промисловим комплексом.

Також запроваджено індивідуальні санкції (у повідомленні прізвища не наводяться). Забороняється експорт до Росії двигунів для авіації, зокрема для дронів.

Десятий пакет санкцій ЄС проти Росії має бути готовим до кінця лютого, повідомили дипломати із Польщі та Литви. Він може включати обмеження в атомному секторі, заборону російських ЗМІ та відключення більшої кількості банків від системи SWIFT.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні