Категорія
Новини
Дата

ДОТ презентував нову ІТ-систему, яка має в рази пришвидшити постачання продуктів ЗСУ

2 хв читання

Державний оператор тилу (ДОТ) презентував ІТ-систему для управління тиловими потребами ЗСУ, повідомило Міноборони. Система DOT-Chain спрощує і пришвидшує процес оплати за товари. Наразі функціонал поширюється на харчування, у майбутньому систему можуть масштабувати для покриття інших категорій товарів.

На початку минулого року СБУ виявила схеми розкрадання бюджетних коштів на харчування українських військових. Тоді сума збитків, завдана Міноборони, оцінювалась у 119,5 млн грн. У грудні була запущена нова система закупівель для ЗСУ.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Ключові факти

  • Нова система має зробити процес забезпечення військових легшим і швидшим. «Якщо раніше термін поставки продуктів міг складати до двох місяців, то після запровадження DOT-Chain цей строк має скоротитися приблизно в чотири рази», – заявив заступник міністра оборони Дмитро Кліменков. 
  • Цифровізація закупівельних процесів в обороні повинна підвищити ефективність поставок всього необхідного ЗСУ.
  • Очікується, що завдяки DOT-Сhain закупівля продуктів стане прозорішою, а можливість розширити її й на інші товари значно спростить логістичні процеси в Силах оборони.   
  • Нова ІТ-система перевела в цифру паперові документи для оптимізації роботи військових. Зазначається, що зміни суттєво зменшили обсяг роботи начпродів.  
  • Також було спрощено процес оплати за товари. Він буде в чотири рази швидший, адже видаткові накладні одразу підвантажуються в систему, а ДОТ, маючи підписи від військової частини та постачальника, може одразу оплатити відвантаження. 
  • Система оптимізувала обмін даними. Відомості із системи використовує, зокрема, і Міністерство оборони. Це дозволяє коригувати потреби військових відповідно до даних, що агрегує DOT-Chain: кількість заявок, інформація про постачання та обсяги, які прийняли чи не прийняли на баланс військові частини. 
  • Система налаштувала взаємодію між сторонами, залученими до процесу забезпечення ЗСУ. У системі за кожним запитом видно всі документи щодо закупівлі та постачання. Фактично ДОТ стає третьою стороною, яка опікується й начпродами, і постачальниками та може швидко реагувати на зміну запитів від військових частин. 

Контекст

З 1 грудня 2023 року в Україні працює нова система закупівель для Збройних сил України, розроблена за принципами НАТО. Раніше всі повноваження щодо закупівель були зосереджені в Департаменті ресурсного забезпечення Міноборони. Нова система закупівель складається з двох рівнів. На першому рівні – Департамент політики закупівель Міноборони, на другому – два новостворених держпідприємства, які безпосередньо займатимуться закупівлями: «Агенція закупівель у сфері оборони» (ДП «Державний оператор тилу») та «Агенція оборонних закупівель». 

З лютого ДОТ намагався провести тендер на закупівлю їжі для армії за новими правилами. Але, по-перше, на торги не прийшли найбільші торговельні мережі країни, по-друге, старі компанії-постачальники зірвали закупівлі. Зрештою ДОТ уклав прямі тимчасові договори з виробниками продуктів харчування. Детальніше про це – у матеріалі Forbes Ukraine.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд