Категорія
Новини
Дата

ДТЕК спрямувала на відновлення ТЕС 2,3 млрд грн із 3,8 млрд грн, запланованих на цей рік

1 хв читання

Компанія ДТЕК з початку 2024 року інвестувала у ремонти й відновлення ТЕС, які постраждали від масованих російських атак, понад 2,3 млрд грн із 3,8 млрд грн, запланованих на цей рік. Про це 9 жовтня повідомила пресслужба ДТЕК.

⚡️ Лише 3 дні! Отримайте доступ до річної підписки Forbes Digital зі знижкою 40%. Промокод: MORNING. Оформлюйте підписку за посиланням.

Ключові факти

  • Протягом цього року ДТЕК інвестувала понад 2,3 млрд грн у ремонти й відновлення теплоелектростанцій після російських обстрілів. 
  • Загалом у 2024 році компанія планує спрямувати на відновлення близько 3,9 млрд грн.

Контекст

Росія з початку повномасштабного вторгнення атакувала ТЕС «ДТЕК Енерго» понад 180 разів. Унаслідок цих атак був поранений 51 енергетик, троє загинули. Компанія втратила 90% потужностей, заявляв гендиректор «ДТЕК Енерго» Ільдар Салєєв. Компанія на кінець червня оцінювала збитки у $350 млн. «Тільки цього року на ремонти ТЕС піде 4 млрд грн власних коштів – близько $100 млн. Це наш мінімальний план, що ми можемо встигнути зробити цього року», – повідомляв Салєєв. За його словами, на відновлювальні роботи підуть роки, а точні терміни залежатимуть від наявності необхідного обладнання.

У липні цього року виконавчий директор енергохолдингу ДТЕК Дмитро Сахарук заявив, що компанія до жовтня планує повернути в роботу 60–70% генерації, яку вона мала до початку масованих російських обстрілів у березні.

Через повномасштабне вторгнення РФ енергетичний сектор України зазнав прямих збитків і непрямих фінансових втрат на суму €56,2 млрд, тоді як потреби у відновленні, що передбачають повну реконструкцію зруйнованих об’єктів за принципом «Відбудувати краще, ніж було», становлять €50,5 млрд. Таку оцінку дає аналітична команда Київської школи економіки (KSE) станом на травень 2024 року.

Під час масштабної атаки 26 серпня понад 200 російських ракет і дронів завдали українській енергосистемі шкоди, яка спровокувала масштабні відключення світла. У чому особливість цієї атаки та як енергетики долають її наслідки, читайте в інтерв’ю з членом наглядової ради «Укренерго» Юрієм Бойком.

Із жовтня 2022 року до вересня 2024-го об’єкти української енергетичної інфраструктури зазнали 1024 російських атак, повідомив міністр енергетики Герман Галущенко.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд