Категорія
Новини
Дата

Джонсон запропонував Зеленському альтернативний ЄС альянс – Corriere della Sera

Премʼєр-міністр Великої Британії Борис Джонсон запропонував президентові України Володимиру Зеленському альтернативний Брюсселю альянс, пише італійська Corriere della Sera із посиланням на обізнані джерела. За даними джерел Forbes, ідеться про альянс Великої Британії, Польщі та України.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Джонсон уперше озвучив свою ідею Зеленському під час візиту до Києва 9 квітня. Після візиту переговори тривають, і заохочення Великої Британії до України стають дедалі наполегливішими та детальнішими, пише видання.
  • До «європейської співдружності» країн, які цінують незалежність і непримиренні до агресії Москви, на думку Джонсона, могли б увійти Велика Британія, Україна, Польща, Естонія, Латвія, Литва, а пізніше й Туреччина.
  • Подібні ідеї обговорюються, кажуть джерела Forbes у керівництві партії «Слуга народу». Проте, за словами співрозмовників, ідеться про вужчий формат альянсу – Великої Британії, Польщі та України.
  • Офіційний Київ поки що не відповів на ініціативу британського премʼєра, але й не відкинув її. Швидше за все, Зеленський чекає на саміт 23 червня, коли країни – члени ЄС вирішуватимуть, чи надавати Україні статус країни – кандидата на вступ до ЄС.
  • Видання також не виключає, що такі чутки ходять для того, щоб тиснути на лідерів ЄС напередодні саміту.

Контекст

Президент Франції Емманюель Макрон 9 травня анонсував створення нового формату співпраці європейських держав, який був би відкритим зокрема для України та Великої Британії. Ця ініціатива викликала гостру реакцію Києва – в ній побачили спробу знайти заміну для статусу кандидата у члени ЄС.

Пізніше французький міністр у європейських справах Клеман Бон заявляв, що процес вступу України до ЄС може тривати 15 чи 20 років. Натомість в українському МЗС наполягають, що Україна розраховує отримати статус кандидата на членство уже цього року та заручитися підтримкою Франції на шляху до вступу в ЄС.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні