Категорія
Новини
Дата

G7 оголосить про заборону на алмази з Росії у найближчі тижні – Reuters

Країни «Великої сімки» (G7) планують оголосити про заборону на російські алмази у найближчі 2-3 тижні, повідомив Reuters представник уряду Бельгії на умовах анонімності. Система набуде чинності у січні.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Зазначається, що зусилля щодо скорочення доходів Росії від експорту алмазів та розвитку існуючих санкцій Вашингтона щодо російської «Алроса», найбільшого у світі виробника алмазів, стали предметом дискусій серед лідерів країн G7.
  • «Велика сімка прийняла рішення про принцип привʼязки походження до якості, але все ще вирішує деталі», – сказав чиновник. 
  • Бельгія запропонувала план з відстеження необроблених алмазів та привʼязки їх до діамантів.
  • «Тягар відстеження лежить на торговцях та виробниках, тому Індія вже це робить. Їм доведеться надати підтвердження, щоб продавати у G7. Вам потрібний грубий зразок і довести звʼязок із полірованим», – повідомив він.
  • Бельгійський Антверпен є найбільшим у світі центром торгівлі алмазами. На даний момент, оскільки російські алмази ограновані та поліровані за межами Росії, вони вважаються такими, що походять від країни, яка їх «перетворила».
  • «Ми говоримо про реструктуризацію глобального ринку», – сказав чиновник, визнавши, що відразу все не запрацює ідеально.
  • Джерело додало, що Росія є найбільшим постачальником у світі, але за допомогою цієї системи РФ відсікають з ринку, залишаючи на найгіршому ринку з нижчими цінами. «Ми скорочуємо фінансові потоки із цього сектору», – додав чиновник.

Контекст

У жовтні минулого року The New York Times писало, що деякі товари й сектори РФ залишаються у безпеці від санкцій через інтенсивні закулісні переговори та «викручування рук» деякими країнами і приватним бізнесом. Зокрема, бельгійці намагалися зберегти торгівлю російськими діамантами, експорт необроблених алмазів дуже вигідний для Росії, і вони й далі надходять у бельгійський порт Антверпен, історично важливий алмазний вузол.

У травні Велика Британія, одна з держав – членів G7, вирішила припинити весь імпорт російських алмазів. Премʼєр-міністр Ріші Сунак також оголосив, що країна припинить імпорт нікелю, міді та алюмінію російського походження. Інші країни «Великої сімки» погодились працювати разом над відстеженням російських алмазів, але на той момент вирішили не бити повною забороною на торгівлю дорогоцінним камінням.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні