Категорія
Новини
Дата

Суд ЄС уперше дозволив зняти санкції з російського бізнесмена

Європейський суд загальної юрисдикції, що базується в Люксембурзі, ухвалив рішення зняти санкції ЄС з російського бізнесмена, екскерівника інтернет-провайдера Ozon Group Олександра Шульгіна, пише «Радіо Свобода» з посиланням на рішення суду від 6 вересня. Раніше були рішення лише про зняття санкцій із родичів бізнесменів.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Шульгіна включили до санкційних списків як керівника Ozon Group, яка вважається провідною в РФ платформою у сфері електронної комерції і приносить значні доходи російському уряду.
  • 11 квітня 2022 року Шульгін залишив посаду гендиректора Ozon Group і вийшов із ради директорів після запровадження санкцій ЄС та Австралії.
  • Як пояснили «Радіо Свобода» у пресслужбі суду, Шульгін у своєму позові не оскаржував санкції як такі, а лише вимагав виключити його з майбутніх списків.
  • У Раді ЄС раніше погодили, що не включатимуть імʼя Шульгіна до оновлених списків, які опублікують у вересні, зважаючи на слабкість аргументів проти колишнього бізнесмена.
  • Серед масиву європейських санкцій, запроваджених проти росіян після вторгнення РФ в Україну, це прецедент: вперше суд приймає рішення про зняття санкцій із «бізнес-персони», сказав у коментарі РБК партнер брюссельської юрфірми Acquis, спеціаліст із санкцій Юрій Шумілов. 
  • За його словами, до цього були лише судові рішення про зняття санкцій із родичів підсанкційних бізнесменів – матері Євгена Пригожина Віолетти та сина Дмитра Мазепіна Микити.

Контекст

Раніше сьогодні суд ЄС відхилив позови російських бізнесменів Геннадія Тимченка, Тиграна Худавердяна, Дмитра Пумпянського та Михайла Гуцерієва щодо скасування санкцій, запроваджених через протести в Білорусії та війну РФ проти України, пишуть російські ЗМІ.

Зокрема, на сайті суду було опубліковано рішення щодо Пумпянського. Суд визнав, що той «не грав безпосередньої ролі у військовому наступі в Україні», проте залучений до нафтогазового сектора економіки Росії, значимого для Москви. Його включення до санкційного реєстру вважається обґрунтованим.

Загалом, за даними суду ЄС, російські бізнесмени подали близько 60 позовів щодо зняття санкцій.

У липні цього року повідомлялося, що уряд Великої Британії зняв санкції з російського бізнесмена Олега Тінькова.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні