Категорія
Новини
Дата

ЄС ухвалив нові санкції проти Росії. Брюссель заборонив імпорт золота і спростив транзакції з агропродукцією та поставками нафти

Європейський Союз ухвалилив сьомий пакет санкцій проти Росії, йдеться у повідомленні Ради ЄС. Нові заходи включають заборону на операції з російським золотом та спрощують транзакції, повʼязані з російською сільгосппродукцією та транспортуванням нафти до третіх країн.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Ключові факти

  • ЄС запроваджує заборону на операції з російським золотом, у тому числі у вигляді коштовностей.
  • Ухвалена радою постанова «розширює список контрольованих товарів, які можуть сприяти військовому та технологічному вдосконаленню Росії або розвитку її сектору оборони та безпеки». Таким чином Брюссель хоче посилити експортний контроль щодо товарів подвійного призначення та передових технологій.
  • Під санкції також потрапили Сбербанк та мотоклуб «Нічні вовки», повідомив верховний представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель.
  • Водночас ЄС вирішив спростити транзакції, повʼязані з російською аграрною продукцією та транспортуванням нафти до третіх країн, йдеться в комюніке.
  • «ЄС відданий тому, щоб уникати будь-яких заходів, які можуть призвести до небезпечної продовольчої ситуації у світі», – йдеться у заяві.
  • Також Брюссель помʼякшив обмежувальні заходи щодо авіаційних товарів. «Буде дозволена технічна допомога Росії з авіаційних товарів та технологій у тій мірі, в якій це необхідно для збереження технічних та промислових стандартів, встановлених Міжнародною організацією цивільної авіації», – йдеться у комюніке. 
  • Передбачене також помʼякшення заборони на укладання угод із російськими держструктурами.
  • Найближчим часом список нових санкцій буде опубліковано в Офіційному журналі ЄС.

Контекст

20 липня постійні представники ЄС затвердили сьомий пакет санкцій проти Росії. Нові санкції передбачають, зокрема, заборону на імпорт російського золота, нові правила експортного контролю, замороження активів Сбербанка, розширення санкційного списку на понад 50 фізичних та юридичних осіб, куди входять політики, військові, олігархи і пропагандисти.

Раніше президент країни-агресора Путін заявив, що РФ сприятиме експорту продовольства з України після зняття санкцій для поставок зерна з Росії. При цьому США, ЄС та інші країни неодноразово наголошували, що їхні санкції не стосуються продовольства, яке постачається в РФ або з неї. Зокрема, Мінфін США опублікував офіційні роз’яснення з цього приводу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні