Категорія
Новини
Дата

ЄС вніс до чорного списку «Аэрофлот» та ще два десятки російських авіакомпаній

Європейський Союз вніс 21 російську авіакомпанію до списку перевізників, яким заборонено або обмежено польоти в межах ЄС, повідомляється на сайті Єврокомісії. Комітет з безпеки польотів Євросоюзу заявив, що ці перевізники не відповідають міжнародним стандартам безпеки.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • До чорного списку потрапили найбільші російські авіакомпанії, зокрема, «Аэрофлот», «Россия», «Победа», S7, Utair, Nordwind, «Аврора».
  • Внесення російських авіакомпаній до чорного списку продиктовано міркуваннями безпеки, пояснила єврокомісар з питань транспорту Адіна Валян. 
  • Росавіація дозволила російським авіакомпаніям експлуатувати сотні іноземних літаків без чинного сертифікату льотної придатності. Такі дії порушують Конвенцію про міжнародну цивільну авіацію і створюють безпосередню загрозу безпеці польотів, вважає регулятор.

Цитата

«Я хочу чітко пояснити, що це рішення не є черговою санкцією проти Росії. Рішення прийнято виключно з технічних міркувань та міркувань безпеки. Ми не змішуємо безпеку з політикою», – заявила Адіна Валян.

Контекст

Раніше ЄС запровадив санкції, які зобовʼязали лізингодавців розірвати контракти з російськими авіакомпаніями та домогтися повернення лізингових літаків. Російська влада не стала добровільно повертати ці літаки. Через це, за даними російського Мінтрансу, за кордоном було заарештовано 78 із понад 1300 повітряних суден російських авіакомпаній. Наразі в РФ доступно лише близько 200 літаків, які можна використовувати для міжнародних перельотів.

Водночас Росавіація дозволила авіакомпаніям із РФ реєструвати права на іноземні літаки, що перебувають у лізингу, та видавати таким літакам місцеві сертифікати льотної придатності.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні