Прибутки Exxon та Chevron упали з рекордних рівнів. Нафтові гіганти США стикнулися з ослабленням енергоринків
Категорія
Новини
Дата

Прибутки Exxon та Chevron упали з рекордних рівнів. Нафтові гіганти США стикнулися з ослабленням енергоринків

У першому кварталі цього року прибутки компаній ExxonMobil і Chevron упали з рекордно високого рівня, але все ж таки перевершили прогнози Уолл-стріт, навіть коли уповільнення економіки почало позначатися на енергетичних ринках, пише Financial Times.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Зокрема, Exxon отримала прибуток у розмірі $11,4 млрд за перші три місяці року, що на 11% менше, ніж в останньому кварталі 2022 року. 
  • Конкуруюча компанія Chevron повідомила про прибуток у розмірі $6,6 млрд завдяки високій рентабельності свого бізнесу з продажу палива.
  • «Це був рекордний перший квартал після рекордного року, і це незважаючи на те, що ціни на енергоносії знизилися», – сказала Кеті Мікеллс, фінансовий директор Exxon. Аналітики очікували, що група повідомить про прибуток у розмірі $10,3 млрд.
  • Exxon в квартальному вирахуванні отримала близько $200 млн у звʼязку з непередбаченими податками, запровадженими Європою після того, як повномасштабне вторгнення Росії в Україну призвело до зростання цін на енергоносії. Група подає до суду на ЄС, намагаючись добитися скасування податку, стверджуючи, що Брюссель перевищив свої законні повноваження при його запровадженні.
  • Фінансовий директор Chevron Пʼєр Бребер сказав, що він, як і раніше, очікує, що нафтові ринки пожвавляться в другій половині року, оскільки відновлення економіки Китаю призвело до зростання попиту на нафту, а постачання залишалися обмеженими.
  • Навіть в умовах охолодження енергетичних ринків компанії залишаються більш прибутковими, ніж у попередні роки, оскільки вони жорстко контролюють витрати та винагороджують інвесторів вищими дивідендами та більшими викупами акцій.

Контекст

Найбільші світові нафтогазові компанії минулого року отримали прибуток від високих цін на викопне паливо, спричинені вторгненням Росії в Україну.

ExxonMobil повідомила про прибуток у розмірі $55,7 млрд за 2022 рік, що є найвищим річним доходом для західної нафтової компанії, тоді як Shell доповіла про рекордний прибуток у розмірі $39,9 млрд, а Chevron заробила $36,5 млрд. Британська British Petroleum (BP) отримала базовий прибуток за минулий рік у розмірі $27,7 млрд, це більш ніж удвічі перевищує її показник за 2021 рік, коли прибуток становив $12,8 млрд, пише Financial Times. До цього рекордним вважався прибуток компанї у 2008 році – $26,3 млрд

27 квітня французька нафтова компанія TotalEnergies повідомила про прибуток за перший квартал у розмірі $6,5 млрд, що відповідає очікуванням, але нижче в порівнянні з $9 млрд за той же період минулого року. BP оголосить свої фінрезультати 2 травня, а Shell – 4 травня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні