Категорія
Новини
Дата

Фінляндія передасть Україні рекордну кількість військової техніки вартістю понад €400 млн

1 хв читання

Фінляндія поставить в Україну чергову партію військової техніки на понад €400 млн. Президент країни ухвалив це рішення 19 січня за поданням фінського уряду, йдеться у пресрелізі Міноборони Фінляндії.

Ключові факти

  • Це вже 12-й пакет військової допомоги Україні. За словами міністра оборони Мікко Саволи, цього разу Фінляндія постачатиме Україні важку артилерію та боєприпаси.
  • Вартість пакета допомоги становить понад €400 млн. Загалом Фінляндія поставила Україні військову допомогу на €590 млн.
  • «Україна продовжує потребувати підтримки в обороні своєї території, і нинішній пакет оборонної техніки є однозначно найбільшим нині», – наголосив Савола.
  • Детальний склад допомоги, спосіб і терміни доставки не розголошуються. У Міноборони зазначили, що враховували як потреби України, так і ресурсний стан сил оборони Фінляндії.

Контекст

20 січня відбудеться восьма міжнародна зустріч у форматі «Рамштайн», на якій міжнародні партнери обговорять подальшу військову підтримку України й оголосять про надання ЗСУ нового озброєння. Традиційно зустріч представників оборонних відомств понад 50 країн світу пройде на американській авіабазі «Рамштайн» у Німеччині.

Координаторами зустрічі виступлять голова Пентагону Ллойд Остін і міністр оборони України Олексій Резніков.

Також відомо, що на полях саміту запланована двостороння зустріч Резнікова з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом.

Резніков перед «Рамштайном» назвав три пріоритети України на цій зустрічі: протиповітряна оборона; озброєння, яке необхідне ЗСУ для наступу та ефективної деокупації тимчасово захоплених РФ територій України; підтримка системності постачання боєприпасів, а також обслуговування та ремонт пошкодженої техніки. 

Напередодні президент США Джо Байден схвалив новий пакет військової допомоги Україні на $2,5 млрд. Він включатиме бронетехніку, засоби протиповітряної оборони, боєприпаси для систем HIMARS і NASAMS та багато іншого озброєння.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні