Категорія
Новини
Дата

Forbes дізнався причину обшуків у Сенс Банку у день націоналізації. СБУ зацікавилася бізнесом компаній Фрідмана та Авена з Міноборони РФ

Обшуки у Сенс Банку та помешканнях кількох її колишніх топменеджерів у перший день націоналізації, про що раніше повідомляв Офіс генпрокурора, відбулися у рамках ще минулорічного розслідування СБУ щодо російського бізнесу ексвласників банку Михайла Фрідмана, Петра Авена та партнерів. Слідство вважє, що вони фінансували війну Росії проти України, оскільки їхні компанії співпрацювали з Міноборони РФ. В ухвалі суду щодо обшуків, яка є у розпорядженні Forbes, немає прямих свідчень причетності до цього українського банку. Про це йдеться у редакційному матеріалі.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Як свідчить текст судової ухвали, що санкціонувала обшуки (є у розпорядженні Forbes), цю справу було відкрито ще минулого року. Про це Forbes повідомили і два співрозмовники, близькі до керівництва банку. Досудове розслідування з 20 квітня 2022-го веде СБУ.
  • Згідно ухвали, правоохоронці шукали документи, а саме договори, контракти, рахунки-фактури, акти виконаних робіт та інші докази, що могли б свідчити про операції банку на користь російських компаній з орбіти ексвласників Михайла Фрідмана, Петра Авена, Андрія Косогова та партнерів.
  • Обшуки також пройшли у помешканнях ексСЕО «Сенсу» Алли Комісаренко, голови наглядової ради Романа Шпека та старшої радниці банку Олени Коробкової, повідомили два співрозмовники Forbes, дотичні до колишнього керівництва установи. Вони попросили не вказувати своїх прізвищ та посад у цій статті через сенситивність теми та увагу до неї правоохоронних органів. Вручення підозр чи інших процесуальних дій, крім обшуків, не було, уточнює один зі співрозмовників.
  • Слідство вважає, що Фрідман, Авен, Косогов, а також Олексій Кузьмічов та Герман Хан могли фінансувати у особливо великих розмірах війну Росії проти України. Слідчі посилаються на можливу співпрацю компаній цих бізнесменів з російськими держструктурами, залученими до вторгнення.
  • По-перше, йдеться про «Агроаспект» магазин «Пятерочка» (опосередковано належить люксембурзькій CTF, що входить до «Альфа-Груп», зазначено в ухвалі), яка працює з підприємством Міноборони РФ «Военторг».
  • По-друге, «Вымпел-коммуникации» (російський мобільний оператор «Вымпелком») надає послуги звʼязку росіянам, що воюють в Україні та знаходяться в окупованому Криму.
  • По-третє, «Альфастрахование» має кілька контрактів з російськими військовими частинами та іншими структурами, що забезпечують армію. 
  • По-четверте, «Калуганефтепродукт», засновником якої є російський Альфа-Банк регулярно перемагала у оборонних закупівлях на загальну суму 56,2 млн рублів.
  • «Окремі посадові особи банку є обізнаними у протиправній діяльності Фрідмана та його бізнес-партнерів», – йдеться у матеріалах судової ухвали. В ухвалі не вказано, як саме росіяни збиралися переоформити банк на підконтрольних осіб і вивести активи за межі України.
  • «Звичайно, у банку є рахунки, близькі до холдингу, але вони заблоковані з весни 2022-го», – зазначає один зі співрозмовників, близьких до «Сенсу». Також 18 постановаНБУ не залишала жодних шансів на виведення коштів, додає співрозмовник. «Коли ти очікуєш на націоналізацію з самого початку війни, треба бути дурнем, щоб навіть намагатися здійснювати якісь підозрілі операції», – зазначає він.
  • У коментарі Forbes очільниця Фонду гарантування вкладів Світлана Рекрут зазначила, що не може ні підтвердити, ні спростувати інформацію про можливе виведення коштів з Сенс Банку перед націоналізацією. «Ми були два дні у банку, і не аналізували детально його портфель», – сказала вона.

Контекст

24 липня в Офісі Генпрокурора заявили, що викрили схему виведення за кордон активів «одного з найбільших українських банків, власником якого донедавна був російський олігарх». Про який банк йдеться, в Офісі генпрокурора не уточнили, проте наведені у повідомленні факти свідчать, що це вже націоналізований Сенс Банк.

За даними слідства, для отримання доступу до прибутків банку колишні власники планували переоформити свою частку на підконтрольних осіб. І вже від імені «нових» бенефіціарів вивести мільярдні капітали за межі України.

Щоб приховати «сліди» оборудки, російські власники планували довести банк до штучного банкрутства, що створило б загрозу для стабільної роботи банківської системи держави, йдеться у повідомленні Офісу генпрокурора.

Sense Bank – один із 15 системно-важливих банків України. Його клієнтами є понад 3 млн фізосіб, 82 000 ФОП та 55 000 компаній. У банку працюють близько 4000 співробітників, він має 138 відділень (10-те місце серед усіх банків). За даними НБУ, у 2022 році чистий збиток Сенс Банку перевищив 6,9 млрд грн.

Михайло Фрідман, який народився та виріс у Львові, але заробив мільярдні статки в Росії, та його партнери по «Альфа‑Груп» Петро Авен, Олексій Кузмичов і Герман Хан знаходяться під санкціями Євросоюзу за ймовірні зв’язки з адміністрацією Путіна ще з 28 лютого 2022 року. Бізнесмени оскаржують твердження про ці звʼязки в Європейському суді. Україна наклала санкції на акціонерів «Альфи» восени 2022-го.

16 червня президент Володимир Зеленський підписав та відтак ввів у дію оновлене законодавство про виведення з ринку системно важливих банків. Закон дозволяє державі націоналізувати таку установу, якщо проти неї та/або його власників застосовані українські чи міжнародні санкції. «Сенс» підпадає під обидва критерії.

20 липня НБУ ухвалив рішення про виведення з ринку системно важливого Сенс Банку. 21 липня уряд дозволив Мінфіну стати власником 100% акцій Сенс Банку. Наступного дня держава в особі Мінфіну стала 100-відсотковим власником Сенс Банку.

Мінфін вже сформував правління та наглядову раду Сенс Банку.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні