Категорія
Новини
Дата

Google DeepMind відходить від дослідницької роботи на користь виробництва ШІ-продуктів – Bloomberg

2 хв читання

Компанія Google після обʼєднання двох своїх лабораторій штучного інтелекту, Google Brain і DeepMind, зосередилась на розробці комерційних послуг, пише Bloomberg. Фахівці вважають, що цей крок може підірвати позиції компанії у галузі фундаментальних досліджень.

Ключові факти

  • Обʼєднаному підрозділу доводиться досягти двох окремих цілей: покращувати репутацію Google у сфері комерційних продуктів ШІ, водночас зберігаючи історичний потенціал компанії у більш фундаментальних дослідженнях. Два десятки людей, знайомих із внутрішньою роботою компанії, повідомили, що ці зусилля досі тривають.
  • Дві лабораторії тривалий час працювали окремо. Наразі основна увага підрозділу зосереджена на Gemini, флагманській моделі штучного інтелекту Google. 
  • Обʼєднання двох підрозділів ризикує зруйнувати культуру, яка привела Google до успіху в фундаментальних дослідженнях штучного інтелекту, вважають експерти. За словами джерел, деякі дослідники розчаровані необхідністю слідувати дорожнім картам, навʼязаним згори, також вони вважають, що спільна робота залишає менше місця для експериментів.
  • Джерела стверджують, що чистим дослідженням підрозділ приділяє недостатньо уваги. За словами одного з колишніх співробітників, після злиття деякі команди, які займалися науковим застосуванням ШІ, побоювалися, що їхні проекти буде скасовано.
  • Невдоволення надто сильною комерціалізацією є дзеркальним відображенням внутрішньої критики останніх двох років, коли Google боролася з доведенням до споживачів генеративного ШІ. Дослідники, які хотіли продавати продукти, йшли у стартапи, бо вважали, що компанія рухається надто повільно. 
  • Водночас відомий фахівець у галузі ШІ Деміс Хасабіс, співзасновник компанії DeepMind, який обійняв посаду головного виконавчого директора обʼєднаного підрозділу, вважає, що дослідники, які працюють у галузі фундаментальної науки, повинні розглядати комерційний розвиток як актив. 
  • Він каже, що моделі ШІ стають більш універсальними і що розробка комерційних продуктів дає змогу використовувати методи, корисні для просування досліджень, а повсюдні споживчі продукти Google є унікальним випробувальним майданчиком для наукових експериментів. «Ми отримуємо відгуки від мільйонів користувачів, – говорить Хасабіс. – І це може бути неймовірно корисно, очевидно, не тільки для покращення продукту, а й для покращення ваших досліджень». 

Контекст

Brain вийшла з передової технологічної групи компанії X, у 2012 році вона була приєднана до Google. Google вплела роботу команди у свої популярні продукти.

У 2014 році Google придбала ШІ-стартап DeepMind. За словами джерела, протягом більшої частини наступного десятиліття керівники Google вважали, що наявність окремих лабораторій корисна, оскільки сприяє творчості та тестуванню різних підходів до проблем. Коли в 2015 році Google реструктурувалася в конгломерат Alphabet, DeepMind стала окремою дочірньою компанією, що повністю належить їй.

Через кілька років після придбання DeepMind Хасабіс і Джефф Дін, який керував Google Brain, зустрілися, щоб спробувати зміцнити звʼязки. Але групи продовжували працювати на різних орбітах і до злиття працювали над окремими великими мовними моделями. Зрештою у квітні 2023-го Google оголосила про обʼєднання двох команд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні