Категорія
Новини
Дата

Готелі й турбази в Чернівецькій області цьогоріч сплатили на 98% більше податків, у Києві – падіння надходжень на 47%

1 хв читання

Представники туристичної галузі у 10 областях України збільшили податкові надходження в першому кварталі 2023 року, йдеться в даних, які отримав Forbes від Державного агентства розвитку туризму.

Ключові факти 

  • Готелі, туристичні бази й кемпінги в 10 регіонах України показали зростання податкових надходжень у перші три місяці 2023 року. Найбільше зростання в Чернівецькій області – туристичні суб`єкти сплатили 5,1 млн грн податків. Це на 98% більше, ніж за аналогічний період 2022 року. 
  • Західні регіони України – серед лідерів. На 17% більше податків сплатили готелі і турбази на Рівненщині – 3,4 млн грн. Заклади гостинності на Львівщині сплатили 60,4 млн грн, а на Житомирщині – 2,2 млн грн. Це більше на 16%, ніж торік у двох регіонах відповідно. 
  • Найбільший спад надходжень до бюджету від туристичної галузі стався у шести регіонах, які перебувають у зоні активних бойових дій. У Луганській області – на 100%, Херсонській – на 97%, Донецькій – на 87%, Запорізькій – на 79%. 
  • У Києві представники тургалузі сплатили податків на 56,9 млн грн, що на 47% менше, ніж у 2022 році. 

Контекст 

У 2022-му представники туристичної галузі України всього сплатили 1,5 млрд грн. Це на 31% менше, ніж у 2021 році. Тоді надходження в державний бюджет були 2,2 млрд грн. 

За минулий рік кількість платників податків, які займаються туристичною діяльністю, скоротилася на 17%. Зокрема, юридичних осіб стало менше на 14%, а фізичних – на 18%.

На падіння надходжень до бюджету, зокрема, вплинуло руйнування туристичної інфраструктури через повномасштабну війну. Також знизилася купівельна спроможність населення, яке «закриває» свої базові потреби, а необхідність у подорожах відходить на другий план. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні