Категорія
Новини
Дата

Група ТАС Сергія Тігіпка купує Ідея Банк. Що він отримає за понад $30 млн

2 хв читання

Польська фінансова група Getin Holding домовилась про продаж українського Ідея Банку (Львів) групі ТАС Сергія Тігіпка. Ціна угоди становитиме $34 млн та може зрости за умови зменшення податків для банківської галузі. Формально покупцем 100% акцій є компанія Alkemi Limited (Кіпр), що входить до групи ТАС. Про це ідеться у релізі групи ТАС.

Ключові факти

  • Умова завершення угоди – схвалення Антимонопольного комітету та Національного банку. Угода регулюється англійським законодавством і вимогами Варшавської фондової біржі. Якщо угода відбудеться остаточно, це стане першим випадком M&A на банківському ринку від початку повномасштабного вторгнення.
  • Базова ціна продажу становить $34 млн, але зросте до $36 млн, якщо оподаткування банківської галузі повернеться з рівня 50% до 25%. Крім цього, якщо дата закриття угоди буде пізнішою за 31 грудня 2024 року, Alkemi Limited заплатить Getin Holding додатково $800 000 за кожен повний календарний місяць, починаючи з січня 2025-го.
  • Продати Ідея Банк польський Getin Holding змушений через вимогу Нацбанку, адже власник компанії Лешек Чарнецкі зазнав кримінального розслідування у Польщі й, відповідно, набув статусу особи з небездоганною репутацією. НБУ дав акціонеру час до 29 жовтня на продаж банку.
  • У червні Forbes писав про зацікавленість у купівлі Ідея Банку з боку групи ТАС, банку ПУМБ Ріната Ахметома та «Нової пошти». Тоді декілька співрозмовників з банківської галузі оцінювали потенційну угоду у $20-30 млн. Зокрема, один з фінансистів на умовах анонімності казав про те, що група ТАС оцінює банк у $20 млн.

Контекст

Ідея Банк – один із найстаріших на українському ринку. Банк був зареєстрований у серпні 1989 року як банк розвитку лісової та деревообробної промисловості Прикарпатлісбанк. У червні 2007-го банк купила польська фінансова група Getin Holding S.A.

За даними НБУ, станом на початок березня 2024 року Ідея Банк за розміром активів посідав 26-те місце (11,01 млрд грн) серед 63 банків, що діяли в країні. Його чистий прибуток за 2023-й становив 509,9 млн грн.

У грудні 2019 року польський холдинг підписав угоду з Dragon Capital. Ціна купівлі мала становити близько 1,4 млрд грн. У червні 2020-го сторони повідомили, що угода не відбудеться.

2020 року власник польського Idea Bank Лешек Чарнецкі став фігурантом розслідування польських правоохоронців, сам банк через борги передали одному з найбільших банків Польщі Pekao S.A.

У лютому 2022-го через початок повномасштабного вторгнення Getin Holding проінформував у повідомленні на Варшавській біржі про зрив продажу Ідея Банку ПУМБ Ріната Ахметова.

У березні 2023 року НБУ визнав небездоганною ділову репутацію і самого польського холдингу, і його основного власника Чарнецкі. 

Нацбанк тимчасово позбавив Getin Holding права голосу щодо 100% акцій Ідея Банку і встановив для холдингу і Чарнецкі річний термін для усунення порушення, а через рік відмовився повернути холдингу право голосу. У підсумку регулятор зобовʼязав польський холдинг продати Ідея Банк до 29 жовтня 2024 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд