Категорія
Новини
Дата

HIMARS, міни та високоточні артилерійські снаряди. США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на $600 млн

Президент США Джо Байден наказав виділити Україні новий пакет військової допомоги на суму $600 млн. Окрім озброєння, до пакету входять військові навчання, йдеться у службовій записці Білого дому, направленій до Держдепартаменту у четвер, пише Reuters.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Байден санкціонував допомогу, використовуючи свої повноваження щодо скорочення витрат, які дозволяють президенту санкціонувати передачу надлишкової зброї із запасів США.
  • У пакет входять високомобільні артилерійські ракетні системи (HIMARS), окуляри нічного бачення, міни Claymore, обладнання для розмінування, 105-мм артилерійські снаряди та 155-мм високоточні артилерійські снаряди, повідомив Пентагон.
  • У службовій записці Білого дому також згадується, що гроші будуть використані для військової освіти та навчання.
  • Після вторгнення Росії Вашингтон направив Україні близько $15,1 млрд на допомогу у забезпеченні безпеки, повідомляє агентство.
  • «Щоб задовольнити зростаючі потреби України на полі бою, Сполучені Штати продовжуватимуть працювати зі своїми союзниками та партнерами, щоб надати Україні ключові можливості», – заявили в Пентагоні.
  • Президент України Володимир Зеленський вітає рішення Байдена про черговий пакет оборонної допомоги для України, наголосивши, що взаємодія між країнами довела свою ефективність на передовій.

Контекст

7 квітня Сенат США схвалив законопроєкт про ленд-ліз для захисту демократії в Україні. Документ дозволяє спростити надання зброї країні. Це перша програма ленд-лізу США з часів Другої світової війни.

Про перший пакет військової допомоги США на $800 млн оголосили в середині березня, про наступний, також на $800 млн, – 13 квітня. Зокрема, він містить артилерійські системи, бронетранспортери, гелікоптери.

24 серпня Адміністрація президента США Джо Байдена надала додаткову військову допомогу Україні на суму $2,98 млрд, про це йдеться в заяві Білого дому. Допомога дасть змогу Україні отримати системи протиповітряної оборони, артилерійські системи та боєприпаси, безпілотні авіаційні комплекси й радари, щоб забезпечити продовження оборони в довгостроковій перспективі.

Bloomberg повідомляє, що до допомоги Україні вже непомітно додали найточніший артилерійський снаряд Excalibur. Пентагон вже відправив Україні снаряд із GPS-наведенням, згідно з бюджетними документами, які підтверджують раніше неоголошену військову допомогу.

На початку вересня Байден схвалив черговий транш військової допомоги США Україні у розмірі до $675 млн. Пакет передбачає більше GMLRS, гаубиці, артилерійські боєприпаси, ракети, броньовані машини швидкої допомоги, протитанкові комплекси, стрілецьку зброю та багато іншого.

До пакету допомоги увійшли додаткові боєприпаси для високомобільних артилерійських ракетних систем (HIMARS) та чотири 105-мм гаубиці, а також 36 000 снарядів для них. Пакет також передбачає: додаткові високошвидкісні протирадіолокаційні ракети (HARM); 100 броньованих високомобільних багатоцільових колісних машин (HMMWV); 1,5 млн набоїв до стрілецької зброї і понад 5000 протитанкових систем; 1000 одиниць 155-мм пострілів дистанційних протитанкових мін (RAAM); додаткові гранатомети та стрілецька зброя; 50 броньованих медичних автомобілів; прилади нічного бачення та інше польове устаткування.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні