Категорія
Новини
Дата

IKEA закрила угоду з продажу останньої фабрики в Росії

Шведський виробник меблів IKEA закрив угоду з продажу останнього свого виробничого майданчика в Росії, пише «Коммерсантъ». Йдеться про меблеву фабрику в Новгородській області.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Компанія «Інвест Плюс» закрила угоду з купівлі «ІКЕА Індастрі Новгород», повідомив представник петербурзької Stolex. Співвласнику цієї компанії, Вадиму Осипову, належить 99% в «Інвест Плюсі». 
  • Угода з викупу фабрики IKEA оформлялася на SPV-компанію. Це означає, що бізнес розвиватиметься самостійно і не увійде до складу Stolex, зазначає видання.
  • Минулого тижня угоду з купівлі двох підприємств IKEA – у Тихвіні Ленінградської області та Червоній Поляні Кіровської області – закрила лісопереробна компанія «Лузалес». В IKEA раніше називали структуру Stolex і «Лузалес» «підходящими покупцями» своїх активів у Росії.
  • За інформацією «Ъ», загальна сума всіх угод могла становити близько 15 млрд руб. (близько $200 млн) – на чверть менше суми, на яку розраховував продавець.
  • У IKEA в Росії залишається мережа торгцентрів «Мега» загальною площею 2,34 млн кв. м. Але продаж єдиним лотом усіх обʼєктів на тлі кризи на ринку торговельної нерухомості може виявитися проблематичним, пише видання.

Контекст

Західні компанії оголосили про плани залишити Росію після того, як у лютому минулого року вона почала повномасштабне вторгнення в Україну.

3 березня Inter IKEA Group вирішила призупинити експорт в Росію та Білорусь та імпорт із цих країн через агресію проти України. У червні стало відомо, що ІКЕА планує «зменшити масштаб бізнесу в Росії», зокрема, ритейлер позбавиться виробничих активів у Росії й продасть всі чотири фабрики, що належать йому. Компанія розпочала пошук нових власників для підприємств у Ленінградській, Кіровській та Новгородській областях.

Наразі магазини ІКЕА в Росії закриті, а торгові центри, що належать компанії, залишаються відкритими. Чотири фабрики Inter IKEA в країні закриті та виставлені на продаж. Компанія скоротила 10 000 із 12 000 співробітників після припинення діяльності в Росії.

IKEA почала використовувати більше деревини з Польщі, країн Балтії, Швеції та Німеччини, щоб компенсувати відсутність поставок із Росії та Білорусі, яких уникає через війну в Україні. Раніше на ці дві країни припадало 6% і 5% поставок компанії відповідно. IKEA зараз переглядає свою довгострокову стратегію постачання деревини з погляду альтернатив Росії, а також у світлі планів розширення в Південній Америці, де вона відкрила свій перший магазин у 2022 році.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні