Категорія
Новини
Дата

Ілон Маск продав черговий пакет акцій Tesla перед публікацією слабкого звіту – WSJ

1 хв читання

Наприкінці минулого року після новин, що свідчили про падіння попиту на електромобілі, гендиректор Tesla Ілон Маск продав акції компанії на $3,6 млрд, пише The Wall Street Journal. Мільярдер позбувся паперів перед виходом квартального звіту, який сильно розчарував інвесторів і обвалив котирування акцій.

Ключові факти

  • 2 січня Tesla опублікувала звіт про постачання у четвертому кварталі, за яким загальний обсяг поставок склав 405 278 авто, а всього було вироблено 439 701 електрокар. Порівняно з рівнем минулого року Tesla збільшила поставки на 40%, проте це все одно виявилося нижчим за прогнози аналітиків і самої компанії. 
  • 3 січня котирування Tesla обвалилися на NASDAQ на 12,24%, до $108,1. Водночас у період з 12 до 14 грудня Маск продав 12 млрд акцій за середньою ціною близько $163 за штуку. Вартість проданого пакету акцій знизилася на $1,2 млрд, зазначає видання.
  • Комісія з бірж та цінних паперів (SEC) США загалом забороняє корпоративним інсайдерам торгувати паперами компаній, знаючи про важливу неопубліковану інформацію. 
  • Це правило має винятки. Зокрема, угоди можливі за умови проходження заздалегідь складеного торгового графіка, відомого як 10b5-1. Маск уже торгував паперами згідно з цим графіком, однак із регуляторних даних не зрозуміло, чи робив це бізнесмен у грудні 2022 року.
  • «Це має становити великий інтерес для SEC», – зазначив професор Джеймс Кокс, який викладає право в галузі цінних паперів в Університеті Дьюка. За його словами, критично важливим є те, що сам Маск знав про результати роботи компанії і чого від неї очікував ринок на той час.

Контекст

У грудні цінні папери Tesla подешевшали на 44%, а за рік вони обвалилися майже на 70% після максимуму понад $400 у листопаді 2021-го.

Капітал мільярдера почав зменшуватися після непродуманого поглинання соцмережі Twitter. Це негативно впливає на найвідоміший актив Маска та головне джерело його багатства – Tesla. Частка Ілона Маска в Tesla коштує близько $40 млрд, а опціони – ще $28 млрд. Акції компанії падають, а спостерігачі ставлять під сумнів оповитий легендами статус Маска як геніального підприємця.

У середині грудня Маск продав черговий пакет акцій Tesla на суму майже $3,6 млрд, що стало четвертим розпродажем із моменту оголошення ним про придбання соцмережі Twitter.

За оцінками Forbes, падіння акцій Tesla знизило статки Маска, які ще рік тому перевищували $215 млрд, до $137 млрд. 14 грудня голова групи LVMH Бернар Арно витіснив Ілона Маска з першого місця в рейтингу найбагатших людей світу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні