Категорія
Новини
Дата

Інфляція в єврозоні досягла рекордних 8,1%. Ціни на енергоносії зросли у травні майже на 40%

Інфляція в країнах єврозони у травні прискорилася до рекордних за всю історію спостережень 8,1%. Європейський центральний банк готується підняти вартість запозичень вперше з 2011 року, пише Bloomberg.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Ключові факти

  • Очікується, що річна інфляція в зоні євро складе 8,1% у травні 2022 року порівняно з 7,4% у квітні, йдеться у повідомленні Євростату.
  • Прискорення інфляції відбулося в основному через енергоносії, які подорожчали у травні на 39,2% порівняно з 37,5% у квітні. 
  • Ціни на продукти харчування, алкоголь і тютюн зросли у травні на 7,5% порівняно з 6,3% у квітні, неенергетичні промислові товари – на 4,2% (3,8%), послуги – на 3,5% (3,3%).
  • Найбільше споживчі ціни зросли в Естонії (20,1%), Литві (18,5%) та Латвії (16,4%). У Німеччині індекс прискорився на 8,7%, у Франції – на рекордні 5,8%. Також рекордним зростання цін виявилося в Італії (7,3%) та Іспанії (8,5%), свідчить статистика Євростату.
  • ЄЦБ готується підняти вартість запозичень вперше з 2011 року. Наразі базова ставка становить 0%, за маржинальними кредитами – 0,25%, за депозитами – мінус 0,5%. Глава ЄЦБ Крістін Лагард заявила минулого тижня, що у липні та вересні ймовірне підвищення ключової ставки на чверть пункту.

Контекст

Війна Росії проти України залишається найбільшим ризиком для економіки єврозони. Виробництво сповільнилося після стрімкого зростання цін на сировину та проблеми з ланцюжками поставок. Тим часом через ембарго ЄС на російську нафту є ризик посилення тиску на ціни. Крім того, війна блокує постачання пшениці та добрив, що також впливає на ціни.

Європейські уряди запровадили низку заходів, щоб полегшити навантаження на домогосподарства. Незважаючи на це, ціни рекордно зросли у Франції, Італії та Іспанії. Після того, як німецька інфляція досягла 8,7%, міністр фінансів Крістіан Лінднер назвав боротьбу з нею «головним пріоритетом».

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні