Категорія
Новини
Дата

Кір Стармер офіційно став новим премʼєр-міністром Великої Британії

1 хв читання

Кір Стармер /Getty Images

Кір Стармер Фото Getty Images

Кір Стармер офіційно став новим премʼєр-міністром Великої Британії після аудієнції у короля у п’ятницю, 5 липня, пише FT. Стармер – перший премʼєр-лейборист за останні 14 років.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Деталі

  • Опівдні в пʼятницю Стармер прибув до Букінгемського палацу і був запрошений королем Чарльзом III сформувати уряд.
Getty Images

Кір Стармер та король Чарльз III, Букінгемський палац, 5 липня 2024 року. Фото: Getty Images Фото Getty Images

  • Стармер уже виступив перед прихильниками на Даунінг-стріт. «Мій уряд буде боротися щодня за вашу довіру… Це займе деякий час, але не сумнівайтеся, що робота над змінами почнеться негайно», – заявив новий премʼєр.
Getty Images

Прем’єр-міністр Кір Стармер і його дружина Вікторія вітають своїх прихильників на Даунінг-стріт, 10. Фото: Getty Images Фото Getty Images

  • Перед цим Ріші Сунак оголосив, що подає королю прохання про відставку з поста премʼєра, а також що піде у відставку з посади лідера Консервативної партії, щойно буде завершено процедуру обрання його наступника.
Кір Стармер офіційно став новим премʼєр-міністром Великої Британії /Фото 1

Ріші Сунак та його дружина Акшата Мурті залишають Даунінг-стріт, 10. Фото: Getty Images

Контекст

Лейбористська партія здобула перемогу на виборах 4 липня і, отримавши понад 400 місць з 650 у британському парламенті, формуватиме новий уряд на чолі з Кіром Стармером.

Це перші парламентські вибори у Великій Британії відтоді, як країна офіційно вийшла з ЄС 2020 року.

Консервативна партія перебувала при владі 14 років, здобувши перемогу на чотирьох останніх виборах поспіль. 

Лейбористи востаннє вигравали вибори в 2005 році. На виборах 2019-го лейбористи здобули лише 202 місця, що стало їхнім найгіршим результатом із 1935 року.

Сунак став 57-м премʼєр-міністром Великої Британії у жовтні 2022 року. Він увійшов на Даунінг-стріт як наймолодший глава уряду (42 роки) за останні два століття. Його попередниця Ліз Трасс пробула на посаді 49 днів

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд