Категорія
Новини
Дата

Комітет підтримав законопроєкт про повернення перевірок та штрафів для бізнесу 

Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував парламенту проголосувати за урядовий законопроєкт, який має скасувати пільги для бізнесу та повернути перевірки (№8401), повідомив очільник комітету, депутат Данило Гетманцев. Він нагадав, що ухвалення цього законопроєкту є умовою, передбаченою угодою з МВФ.

Ключові факти

  • «Комітет рекомендував Верховній Раді прийняти в другому читанні та в цілому урядовий законопроєкт №8401», – написав він.
  • Гетманцев додав, що законопроєкт передбачає перенесення дати набрання чинності відповідних змін із 1 липня 2023 року на 1 серпня.
  • Зокрема, з 1 серпня скасовується 2% єдиний податок (ЄП). Також окремо щодо регулювання переходу з 2% ЄП законопроєкт передбачає:
  1. платник 2% єдиного податку матиме право подати заяву про відмову від застосування 2% ЄП та вказати, на яку систему оподаткування він бажає перейти;
  2. новостворені суб’єкти господарювання, які з дня державної реєстрації обрали 2% ЄП, автоматично вважатимуться платниками ЄП третьої групи зі ставкою 5%;
  3. автоматичне відновлення прав і обов’язків платника ПДВ для тих суб’єктів, у кого реєстрацію платником ПДВ було призупинено;
  4. надання платникам, які в 2023 році перейшли з 2% ЄП на загальну систему, права перейти повторно в 2023 році на спрощену систему за своїм вибором шляхом подання заяви.

Контекст

29 травня нардепи в першому читанні проголосували за урядовий законопроєкт №8401, який скасовує «воєнні» пільги для бізнесу. Документ передбачає повернення податкових перевірок, скасування «спрощенки» у 2% та відновлення штрафів за невикористання РРО. Ці пільгові норми нардепи ухвалили ще на початку війни – у березні 2022 року.

Раніше в коментарі Forbes Железняк заявляв, що депутати не зволікатимуть із прийняттям законопроєкту у другому читанні. «Набрати чинності законопроєкт може вже з 1 серпня 2023 року», – зазначав він.

Повернення до довоєнного оподаткування – вимога МВФ. Прийняття законопроєкту забезпечить виконання меморандуму з МВФ про економічну та фінансову політику від 8 грудня 2022-го (наприкінці березня український уряд і МВФ домовились про чотирирічну програму фінансування на $15,6 млрд) і сприятиме збільшенню податкових надходжень у 2023 році, зазначається у релізі, оприлюдненому на сайті Мінфіну

Інша причина прийняття закону – контрнаступ ЗСУ, заявляв голова профільного комітету Данило Гетманцев. «Потреби на армію зростають, тому повернення до довоєнної системи оподаткування – зрозумілий крок», – наголошував він.

За підрахунками Мінфіну, цього року законопроєкт має принести до бюджету 10 млрд грн. Железняк оцінює цьогорічні надходження трохи скромніше – у 8 млрд грн.

Народні депутати не встигли повернути перевірки бізнесу й штрафи за невикористання касових апаратів із 1 липня виключно з технічних причин, ці норми запрацюють із 1 серпня. Про це Forbes Ukraine заявив Гетманцев.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні