Категорія
Новини
Дата

Кубраков призначив нового керівника Адміністрації морських портів

Віцепрем’єр-міністр з відновлення України Олександр Кубраков за погодженням уряду призначив Юрія Литвина керівником Адміністрації морських портів України (АМПУ), йдеться у повідомленні пресслужби Мінвідновлення. 

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Литвин на посаді голови АМПУ сконцентрується на підвищенні ефективності Дунайського портового кластера, який наразі є ключовим альтернативним шляхом для експортно-імпортної логістики, а також на залученні інвестицій у портову галузь, йдеться у повідомленні. 
  • Також серед пріоритетів – забезпечення стабільної роботи «зернової ініціативи» та готовності портів до відновлення вільного комерційного судноплавства.
  • У 2012-2015 роках Литвин працював на різних посадах в департаменті майнових прав «Укроборонпрому». До сьогоднішнього призначення він очолював ДП «Укрводшлях». На цій посаді Литвина замінить Юрій Пушенко, який до цього був заступником директора з економічних питань ДП.

Контекст

Перевалка вантажів у дунайських портах зросла до рекордного рівня – 95 000 т на добу, повідомив у березні заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Юрій Васьков на Саміті експортерів від Forbes.

За даними АМПУ, у 2022 році перевалка Ізмаїльського порту зросла більш ніж удвічі – до 8,6 млн т, Ренійського порту – впʼятеро – до 6,9 млн т, Усть-Дунайського – у 12,2 раза – до майже 800 000 т. 

Завдяки географічному положенню, близькості до великих портів Болгарії та Румунії і можливості руху суден вздовж Дунаю ці три порти змогли уникнути морської блокади РФ. На кінець травня на них припадало 24% всього експорту країни, за даними Мінагрополітики.

Разом із вантажообігом зросли і фінансові показники портів. Наприклад, дохід Усть-Дунайського порту за основним видом діяльності в січні–вересні становив майже 15 млн грн, а за весь 2021 рік – 3 млн грн, за даними з приватизаційної документації.

В АМПУ не було постійного керівника. У липні минулого року Кабмін погодив пропозицію Мінінфраструктури щодо призначення тимчасово виконуючим обовʼязки голови АМПУ Олексія Вострікова.

До обовʼязків АМПУ входять: забезпечення функціонування морських портів; організація та забезпечення безпеки судноплавства; зберігання, ефективне використання і розвиток державного майна, закріпленого за АМПУ на праві господарського ведення та отримання прибутку.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні