Категорія
Новини
Дата

Перевалка в дунайських портах зросла до рекордного рівня – Мінінфраструктури

Перевалка вантажів у дунайських портах зросла до рекордного рівня – 95 000 т на добу, повідомив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Юрій Васьков на Саміті експортерів від Forbes.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами Васькова, перевалка в портах Дунаю зросла до рекордного показника в 95 000 т на добу. За підсумками місяця обʼєм перевалених вантажів може перевищити 2,5 млн т, прогнозує він. 
  • «У процесі будівництва зараз пʼять нових приватних терміналів на Дунаї. Залізниця теж має плани розвитку», – сказав він. 

Контекст

За даними «Адміністрації морських портів України», у 2022 році перевалка Ізмаїльського порту зросла більш ніж удвічі – до 8,6 млн т, Ренійського порту – впʼятеро, до 6,9 млн т, Усть-Дунайського – у 12,2 разв, до майже 800 000 т. 

Завдяки географічному положенню, близькості до великих портів Болгарії та Румунії і можливості руху суден вздовж Дунаю ці три порти змогли уникнути морської блокади РФ. На кінець травня на них припадало 24% всього експорту країни, за даними Мінагрополітики.

Разом із вантажообігом зросли і фінансові показники портів. Наприклад, дохід Усть-Дунайського порту за основним видом діяльності в січні–вересні становив майже 15 млн грн., а за весь 2021 рік – 3 млн грн, за даними з приватизаційної документації.

Саміт експортерів відбувся 16 березня 2023 року за підтримки генеральних партнерів: Payoneer, ТПП України, Meest, «Метінвест». Партнерами експозони виступили: «Нова пошта», група компаній «Прометей», ТМ Casillero del Diablo.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні