Категорія
Новини
Дата

Лідери країн ЄС сперечаються щодо заходів боротьби з енергетичною кризою

Розбіжності між лідерами Європейського Союзу щодо обмеження цін на газ та національних пакетів допомоги знову спливли на поверхню в пʼятницю, 7 жовтня, коли вони зустрілися у Празі, щоб обговорити, як найкраще впоратися із зимовим дефіцитом енергії, спричиненим війною Росії в Україні, пише Reuters.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Пʼятнадцять держав ЄС хочуть встановити стелю цін на газ, але не погоджуються в деталях того, як це має бути зроблено. Німеччина, Данія та Нідерланди виступають проти будь-якого обмеження, побоюючись, що це ускладнить купівлю газу, необхідного їм для підтримки їхньої економіки, та послабить будь-які стимули до скорочення споживання.
  • Канцлер Австрії Карл Негаммер заявив, що будь-яка межа цін має бути розроблена та реалізована таким чином, щоб підтримувати постачальників електроенергії. Премʼєр-міністр Чехії Петр Фіала каже про обмеження цін на газ, що використовується для виробництва електроенергії, тоді як Кришʼяніс Каріньш із Латвії заявив, що обмеження буде «грандіозним», якщо блок все ще зможе забезпечити постачання від виробників.
  • Головуючий саміту, президент Європейської ради Шарль Мішель, сказав, що у пʼятницю не очікується жодних рішень, але сподівається, що обговорення між лідерами приведе до угоди, коли вони зустрінуться наступного разу 20-21 жовтня.
  • «Енергетична криза — це дуже важлива проблема, яку нам необхідно вирішити», — сказав Мішель, додавши, що сподівається просунути переговори про скорочення попиту, забезпечення поставок та зниження цін. «Я сподіваюся зробити кроки у правильному напрямку».
  • Премʼєр-міністр Польщі Матеуш Моравецький дорікнув Німеччині за витрати у розмірі €200 млрд, які та спрямує на субсидії для захисту споживачів і підприємств від різкого зростання цін на енергію. «У Європейській раді буде дуже інтенсивне обговорення цієї теми», — сказав Моравецький пізно ввечері в четвер. «Якщо це рівне, чесне і справедливе ставлення до принципу спільного ринку Європейського союзу, то мені дуже шкода, але я нічого не розумію», — сказав він. Однак Александер Де Кроо, премʼєр Бельгії, не погодився, заявивши, що великі пакети національної підтримки необхідні за відсутності будь-яких загальноєвропейських дій.
  • Лідери також обговорять у Празі додаткову фінансову та військову підтримку України.
  • Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель заявив, що для всіх європейських країн, зокрема тих, хто не входить до ЄС, важливо виявити солідарність з Україною проти ворожості Росії.

Контекст

Росія скоротила постачання газу до Європи після того, як Захід підтримав Україну і ввів санкції проти Москви за вторгнення, внаслідок цього країни змушені шукати альтернативні джерела постачання.

Наразі Європейська комісія запропонувала надзвичайні заходи ЄС, у тому числі збори за непередбачений прибуток з енергетичних компаній та скорочення споживання електроенергії.

У вересні ЄС запропонував пакет екстрених заходів для боротьби зі зростаючими цінами на енергоносії, але виключив обмеження цін на газ. Уже тоді ця ідея розділила 27 країн-членів блоку.

Країни Європейського Союзу в середу, 28 вересня, знову розійшлися в думках щодо того, чи варто обмежувати ціни на газ у блоці. Так, Франція, Бельгія та 13 інших держав активізували свої заклики до цього кроку, проти виступили Німеччина, Нідерланди та Данія.

Єврокомісарка з енергетики Сімсон вчора звернулася до блоку із закликом ввести обмеження цін на російський газ. Також ЄС може запровадити окрему цінову межу для газу, що використовується для виробництва електроенергії.

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн у середу запропонувала лідерам ЄС обговорити різні типи меж цін на газ. У листі лідерам ЄС у середу фон дер Ляйєн заявила, що ЄС слід розглянути питання про тимчасове обмеження цін, доки він працює над запуском альтернативної базової ціни.

Польща, Італія, Бельгія та Греція підготували пропозицію для Європейського Союзу щодо запровадження «динамічного цінового коридору» на газ з метою зниження високих цін на енергоносії та стрімкого зростання інфляції.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні