Категорія
Новини
Дата

Литва підтримала оновлені правила ЄС щодо російського транзиту в Калінінград

1 хв читання

МЗС Литви підтримало оновлені правила Єврокомісії щодо калінінградського транзиту та зобовʼязується запобігати порушенню санкцій ЄС, пише «Інтерфакс-Україна» з посиланням на заяву міністерства.

Ключові факти 

  • Після виявлення випадків зловживання транзитними можливостями або з урахуванням інтересів національної безпеки Литва залишає за собою право в односторонньому порядку запобігти таким спробам, зазначається у заяві.
  • В МЗС наголосили, що попередні правила ЄС, які передбачали повну заборону на транзит санкційних товарів через Калінінградську область, були найбільш прийнятними, проте Литва підтримує нову інтерпретацію, опубліковану Єврокомісією.

Контекст

У середу Єврокомісія з певними застереженнями дозволила РФ перевозити санкційні товари залізницею до Калінінградської області та з неї через територію ЄС. У документі наголошується, що ЄС потрібно стежити, щоб транзит не використовувався для обходу санкцій. Транзит товарів і технологій військового чи подвійного призначення залишається забороненим незалежно від обраного способу транспортування.

Транзит деяких російських товарів до Калінінграда припинився після набрання чинності санкціями ЄС.

У відповідь на блокаду Калінінграда Росія погрожувала ЄС і НАТО та заявляла, що може перейти до розвʼязання проблеми будь-якими способами. 8 липня в МЗС Росії заявили, що РФ завершила підготовку до заходів проти Литви і ЄС у відповідь на блокування транзиту до Калінінграда. Країна-агресор погрожувала застосувати їх найближчим часом.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні