Категорія
Новини
Дата

Литва підтримала оновлені правила ЄС щодо російського транзиту в Калінінград

МЗС Литви підтримало оновлені правила Єврокомісії щодо калінінградського транзиту та зобовʼязується запобігати порушенню санкцій ЄС, пише «Інтерфакс-Україна» з посиланням на заяву міністерства.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти 

  • Після виявлення випадків зловживання транзитними можливостями або з урахуванням інтересів національної безпеки Литва залишає за собою право в односторонньому порядку запобігти таким спробам, зазначається у заяві.
  • В МЗС наголосили, що попередні правила ЄС, які передбачали повну заборону на транзит санкційних товарів через Калінінградську область, були найбільш прийнятними, проте Литва підтримує нову інтерпретацію, опубліковану Єврокомісією.

Контекст

У середу Єврокомісія з певними застереженнями дозволила РФ перевозити санкційні товари залізницею до Калінінградської області та з неї через територію ЄС. У документі наголошується, що ЄС потрібно стежити, щоб транзит не використовувався для обходу санкцій. Транзит товарів і технологій військового чи подвійного призначення залишається забороненим незалежно від обраного способу транспортування.

Транзит деяких російських товарів до Калінінграда припинився після набрання чинності санкціями ЄС.

У відповідь на блокаду Калінінграда Росія погрожувала ЄС і НАТО та заявляла, що може перейти до розвʼязання проблеми будь-якими способами. 8 липня в МЗС Росії заявили, що РФ завершила підготовку до заходів проти Литви і ЄС у відповідь на блокування транзиту до Калінінграда. Країна-агресор погрожувала застосувати їх найближчим часом.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні