Категорія
Новини
Дата

«Макс, чому Red Bull все ще продається в Росії». Нобелівська лауреатка Олександра Матвійчук стала обличчям антиросійської кампанії

2 хв читання

Нобелівська лауреатка, керівник Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук, разом з групою британських активістів Ukraine Solidarity Project 21 листопада провели акцію проти роботи компанії Red Bull на російському ринку. Українська правозахисниця звернулася до пілота Формули-1 Макса Ферстаппена, команди «Ред Бул Рейсінг» та всіх спортсменів, які співпрацюють з Red Bull.

Ключові факти

  • Red Bull продовжує продавати в Росії свою продукцію. У квітні компанія заявила, що призупинила нові інвестиції в Росії. У той час, як її конкуренти Coca-Cola і PepsiCo припинили виробництво і продаж своїх напоїв в РФ.
  • Звернення Матвійчук було зроблено оригінальним чином: Ukraine Solidarity Project транслювали відеозвернення на стіні штаб-квартири компанії F1 у Мілтон-Кінз (Велика Британія).  
  • Ініціатори проєкту, «Ukraine Solidarity Project» — мережа міжнародних та українських активістів, які викривають бренди, які продовжують працювати в РФ. В реалізації проєкту була залучена коаліція з 30 громадських організацій B4Ukraine, яка також адвокатує вихід іноземного бізнесу з Росії.
  • Крім відео звернення Ukraine Solidarity Project створив web-платформу, яка дозволяє громадськості надсилати повідомлення 670 спортсменам Red Bull через облікові записи в соціальних мережа.
  •  Єльська школа менеджменту, яка оцінює корпорації за їхньою бізнес-політикою в Росії, поставила Red Bull погану оцінку «D» за продаж своєї продукції в країні агресорі.
  •  Відеозвернення та бекстейдж його підготовки, зʼявились в мережі ввечері 22 листопада на Twitter-аккаунті Ukraine Solidarity Project.
  • «Це початок кампанії «Why is @redbull still on sale in Russia?» і вона триватиме, поки Red Bull не забере свої банки з полиць російських супермаркетів», – заявила у коментарі Forbes представник Ukraine Solidarity Project Анна Нолан.

Пряма мова Олександри Матвійчук

Це повідомлення Максу Ферстаппену та всім спортсменам Red Bull. Мене звати Олександра Матвійчук, я українська правозахисниця, керівник Центру громадянських свобод. Я знаю, що їздити на боліді Формули-1 небезпечно, але для мільйонів людей дуже небезпечно просто перебувати в Україні. Я в Києві, і нас, як і інші українські міста, постійно обстрілюють російські ракети.

Хочу розповісти вам історію однієї київської родини. Вони переїхали в інше місто в глибокому тилу, намагаючись врятувати життя своїй дитині. Але росіяни напали і на місто, і їхня чотирирічна дочка Ліза загинула. Тому що в Україні вже немає безпечного місця, куди можна втекти від російських ракет.

Така ситуація стала можливою тому, що у Росії є гроші, щоб посилати свої ракети, щоб руйнувати міста та вбивати мирне населення. Макс, ти провідний бренд-амбасадор Red Bull. Чи можете ви їх запитати, чому Red Bull все ще продається в Росії, тоді як багато світових брендів пішли? Чому Red Bull досі продовжує допомагати Росії фінансувати цю війну? Я прошу вашої підтримки, щоб переконати Red Bull припинити свій бізнес у Росії. Я вважаю, що Red Bull повинен відмовитися від російських грошей, але не від людей.

Олександра Матвійчук у відеозверненні до спортсменів RedBull

  

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні