Категорія
Новини
Дата

Мінʼюст США конфіскує у Бенкмана-Фріда акції Robinhood на $465 млн

2 хв читання

Прокуратура США запустила процес конфіскації акцій компанії Robinhood Markets Inc, повʼязаних із головою збанкрутілої криптобіржі FTX Семом Бенкманом-Фрідом, пише Reuters.

Ключові факти

  • Мінʼюст вважає, що 56 млн акцій Robinhood на суму $465 млн не є конкурсною масою – майном, яке було у боржника до початку банкрутства, заявив прокурор США Сет Шапіро у розмові з суддею у справах про банкрутство Джоном Дорсі.
  • Згідно з письмовими свідченнями Бенкмана-Фріда, він придбав близько 7,42% акцій Robinhood, використовуючи позикові кошти у Alameda Research. Ці акції є заставою Alameda як гарантія погашення кредиту, наданого компанією BlockFi. Однак через три тижні після позики FTX та Alameda оголосили про банкрутство, потрапивши під захист закону США, який не дозволяє стягувати з них борги.
  • Через це у листопаді BlockFi подала до суду на холдингову компанію Emergent, яка належить колишнім керівникам FTX, у спробі конфіскувати акції Robinhood. Згідно зі скаргою BlockFi, Emergent гарантувала погашення боргів Alameda, але не виконала своїх зобовʼязань за угодою про заставу.
  • У грудні представники FTX зверталися до судді у справах про банкрутство з проханням заборонити BlockFi претендувати на акції Roobinhood, які придбав Сем Бенкман-Фрід. На їхню думку, акції фактично належать Alameda Research.
  • Прокурор заявив, що претензії конкурентів на акції Robinhood можуть бути врегульовані в рамках процедури конфіскації.

Контекст

FTX подала заяву про банкрутство, а Бенкман-Фрід пішов із посади гендиректора 11 листопада, коли його компанії не вдалося забезпечити собі порятунок після сильного тижневого дефіциту ліквідності. FTX переказала того ж дня мільярди доларів клієнтських коштів компанії Alameda Research, що також належить Бенкману-Фріду.

Призначені після краху FTX керівники заявляють, що на «руїнах» криптобіржі Сема Бенкмана-Фріда виявили дуже мало готівки та криптовалюти – близько $560 млн і $740 млн відповідно. Хоча перед крахом зобовʼязання FTX перевищували $9 млрд.

Федеральна прокуратура США відкрила справу проти засновника криптобіржі FTX Сема Бенкмана-Фріда за маніпуляції з двома криптовалютами минулої весни. 13 грудня Сема Бенкмана-Фріда заарештували на Багамах.

Американські регулятори звинуватили його в реалізації багаторічної схеми обману інвесторів. Комісія з цінних паперів і бірж повідомила, що Бенкман-Фрід ошукав інвесторів на більш як $1,8 млрд.

Засновника FTX екстрадували до США, він постане перед американським судом. Технічний директор FTX Гері Ван та голова Alameda Research Керолайн Еллісон визнали провину в шахрайстві та виявили готовність співпрацювати зі слідством.

Минулого тижня Бенкмана-Фріда звільнили під заставу в $250 млн. Йому було наказано залишатися в будинку своїх батьків у Пало-Альто, штат Каліфорнія.

Клієнти FTX подали колективний позов до суду у справі про банкрутство, намагаючись стати першими у чергу на відшкодування коштів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні