Категорія
Новини
Дата

Мінʼюст США конфіскує у Бенкмана-Фріда акції Robinhood на $465 млн

Прокуратура США запустила процес конфіскації акцій компанії Robinhood Markets Inc, повʼязаних із головою збанкрутілої криптобіржі FTX Семом Бенкманом-Фрідом, пише Reuters.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Мінʼюст вважає, що 56 млн акцій Robinhood на суму $465 млн не є конкурсною масою – майном, яке було у боржника до початку банкрутства, заявив прокурор США Сет Шапіро у розмові з суддею у справах про банкрутство Джоном Дорсі.
  • Згідно з письмовими свідченнями Бенкмана-Фріда, він придбав близько 7,42% акцій Robinhood, використовуючи позикові кошти у Alameda Research. Ці акції є заставою Alameda як гарантія погашення кредиту, наданого компанією BlockFi. Однак через три тижні після позики FTX та Alameda оголосили про банкрутство, потрапивши під захист закону США, який не дозволяє стягувати з них борги.
  • Через це у листопаді BlockFi подала до суду на холдингову компанію Emergent, яка належить колишнім керівникам FTX, у спробі конфіскувати акції Robinhood. Згідно зі скаргою BlockFi, Emergent гарантувала погашення боргів Alameda, але не виконала своїх зобовʼязань за угодою про заставу.
  • У грудні представники FTX зверталися до судді у справах про банкрутство з проханням заборонити BlockFi претендувати на акції Roobinhood, які придбав Сем Бенкман-Фрід. На їхню думку, акції фактично належать Alameda Research.
  • Прокурор заявив, що претензії конкурентів на акції Robinhood можуть бути врегульовані в рамках процедури конфіскації.

Контекст

FTX подала заяву про банкрутство, а Бенкман-Фрід пішов із посади гендиректора 11 листопада, коли його компанії не вдалося забезпечити собі порятунок після сильного тижневого дефіциту ліквідності. FTX переказала того ж дня мільярди доларів клієнтських коштів компанії Alameda Research, що також належить Бенкману-Фріду.

Призначені після краху FTX керівники заявляють, що на «руїнах» криптобіржі Сема Бенкмана-Фріда виявили дуже мало готівки та криптовалюти – близько $560 млн і $740 млн відповідно. Хоча перед крахом зобовʼязання FTX перевищували $9 млрд.

Федеральна прокуратура США відкрила справу проти засновника криптобіржі FTX Сема Бенкмана-Фріда за маніпуляції з двома криптовалютами минулої весни. 13 грудня Сема Бенкмана-Фріда заарештували на Багамах.

Американські регулятори звинуватили його в реалізації багаторічної схеми обману інвесторів. Комісія з цінних паперів і бірж повідомила, що Бенкман-Фрід ошукав інвесторів на більш як $1,8 млрд.

Засновника FTX екстрадували до США, він постане перед американським судом. Технічний директор FTX Гері Ван та голова Alameda Research Керолайн Еллісон визнали провину в шахрайстві та виявили готовність співпрацювати зі слідством.

Минулого тижня Бенкмана-Фріда звільнили під заставу в $250 млн. Йому було наказано залишатися в будинку своїх батьків у Пало-Альто, штат Каліфорнія.

Клієнти FTX подали колективний позов до суду у справі про банкрутство, намагаючись стати першими у чергу на відшкодування коштів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні