Категорія
Новини
Дата

«Миротворці» ОДКБ залишають Казахстан. Виведення військ займе 10 днів

Сили ОДКБ почали залишати Казахстан після придушення протестів. Виведення «миротворчих» сил має зайняти близько 10 днів, повідомив телеканал «Хабар 24».

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • 13 січня контингент ОДКБ передав охорону стратегічних об’єктів казахстанським військовим, сказав кореспондент телеканалу.
  • В Алма-Аті напередодні відбулася церемонія, присвячена завершенню «миротворчої» операції ОДКБ. Генсек організації заявив про «стабілізацію обстановки в країні».
  • Військові ОДКБ розпочали виведення сил і передачу обʼєктів, що охороняються, правоохоронним органам Казахстану, повідомила прес-служба Міноборони Росії. У відомстві додали, що військові готують техніку для завантаження до російських літаків, щоб повернутися до пунктів постійної дислокації. З алматинського аеропорту планується здійснити близько 100 рейсів, щоб повернути назад десантників та техніку.

Контекст

Сили ОДКБ прибули до Казахстану на прохання президента країни Касима-Жомарта Токаєва. Він звернувся за допомогою після того, як 2 січня в країні спалахнули протести через підвищення цін на скраплений газ. Незабаром вони переросли у зіткнення протестувальників із силовиками.

Контингент ОДКБ почав прибувати в Казахстан із 7 січня для придушення протестів. Загалом прибуло понад 2000 військових та 250 одиниць техніки. 11 січня Токаєв призначив новий уряд та оголосив про завершення місії ОДКБ з 13 січня. За його словами, вихід іноземного контингенту має тривати не більше десяти днів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні