Категорія
Новини
Дата

Морський порт «Ізмаїл» за пʼять місяців виконав річний план із вантажопереробки

Морський порт «Ізмаїл» виконав річний план із вантажопереробки в обсязі 6,2 млн т. Це рекордні за всю історію існування порту темпи виконання річних показників, повідомила пресслужба Адміністрації морських портів України (АМПУ) з посиланням на голову відомства Юрія Литвина.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Найбільші обсяги з обробки вантажів демонструють оператори: ДП «Ізмаїльський морський торговельний порт» (2,7 млн т), ПрАТ «Дунайсудноремонт» (1,3 млн т), ПрАТ «ІРП «Дунайсудносервіс» (805 000 т).
  • На першій позиції в номенклатурі вантажів морського порту «Ізмаїл» за обсягами перевантаження – хлібні вантажі, на другій – інша агропродукція (олія, шрот, соняшник), на третій – катуни.
  • Як зазначили в АМПУ, потужності порту з експорту агропродукції збільшились завдяки введенню в дію причалів для вантажних операцій із зерновими та рослинною олією новими операторами терміналів – ВАТ «Дунайсудносервіс», ПРАТ «Дунайсудноремонт», ПРАТ «ІЦКК», а також за рахунок будівництва нового терміналу ТОВ СП «Нібулон».
  • За словами голови АМПУ Литвина, пропускна спроможність морського порту «Ізмаїл» зросла після відновлення судноплавства у гирлі Бистре, збільшення акваторії МП «Ізмаїл» та проведення днопоглиблювальних робіт в акваторії порту. 

Контекст

За даними АМПУ, у 2022 році перевалка Ізмаїльського порту зросла більш ніж удвічі – до 8,6 млн т, Ренійського порту – впʼятеро – до 6,9 млн т, Усть-Дунайського – у 12,2 раза – до майже 800 000 т. 

Завдяки географічному положенню, близькості до великих портів Болгарії та Румунії і можливості руху суден вздовж Дунаю ці три порти змогли уникнути морської блокади РФ. На кінець травня на них припадало 24% всього експорту країни, за даними Мінагрополітики.

Разом із вантажообігом зросли і фінансові показники портів. Наприклад, дохід Усть-Дунайського порту за основним видом діяльності в січні–вересні становив майже 15 млн грн, а за весь 2021 рік – 3 млн грн, за даними з приватизаційної документації.

5 травня віцепрем’єр-міністр з відновлення України Олександр Кубраков за погодженням уряду призначив Юрія Литвина керівником АМПУ. Литвину на посаді голови АМПУ доручили сконцентруватися на підвищенні ефективності Дунайського портового кластера.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні